ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραδιά του Ερευνητή: Συμμετοχή στη μεγάλη γιορτή της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας

Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή 2023 με τέσσερις δράσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν την ερευνητική δραστηριότητα που εκπονεί το ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Η Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Ζωντανά πειράματα, διαγωνισμοί και διαδραστικά παιχνίδια συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα που ετοίμασε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) για τη φετινή Βραδιά του Ερευνητή, την οποία επισκέπτονται τόσο μαθητές/τριες από σχολεία της Κύπρου όσο και το ευρύ κοινό.

Με σύνθημα «Mission: CONNECT», επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ερευνήτριες καθώς και επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους. Στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί σε περισσότερα από 60 περίπτερα, στελεχωμένα από εκατοντάδες ερευνήτριες/τές και να παρακολουθήσει διαδραστικά πειράματα με χρήση τεχνολογίας, πολυμέσων και προσομοιώσεων, να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό και να συμμετάσχει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, παιχνιδιών, διαγωνισμών και ψυχαγωγικών δρώμενων.

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι οι «Ευρωπαϊκές Αποστολές», οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στις ακόλουθες παγκόσμιες προκλήσεις: 1) Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, 2) Καρκίνος, 3) Υγιείς Ωκεανοί, Θάλασσες και Παράκτια και Εσωτερικά Ύδατα, 4) Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις και 5) Υγεία Εδάφους και Τροφίμων.

Το Πανεπιστήμιο Frederick θα έχει συμμετοχή σε τρεις θεματικές μέσα από τέσσερις δράσεις:

1. «Φυσικοί κίνδυνοι: Επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον» στη θεματική: Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή
Πόσο καλά ξέρουμε τους φυσικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις τους; Μέσα από ένα παιχνίδι με κάρτες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει τους μύθους και τις αλήθειες των φυσικών κινδύνων όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες και να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο ISTOS. Στόχος του ISTOS, το οποίο συντονίζει ο Δρ Πέτρος Χρίστου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας ΑΙΜ - Advanced Infrastructure and Materials Research Group, είναι η ενίσχυση της επιστημονικής αριστείας και της ικανότητας καινοτομίας στον τομέα της ασφάλειας κτηρίων και υποδομών και της μείωσης κινδύνου από καταστροφές.

2. «Μπορούμε να οικοδομήσουμε με οικοδομικά απόβλητα;» στη θεματική: Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις
Όσο η οικοδομική βιομηχανία αναπτύσσεται, τόσο αυξάνεται ο αντίκτυπός της στο περιβάλλον. Το ερευνητικό έργο DEFEAT, με επικεφαλής συντονιστή τον Δρ Δημήτρη Νικολαΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή ανταποκρίνεται στην πρόκληση της διαχείρισης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις. Η ερευνητική ομάδα του DEFEAT επικεντρώνεται στην πρωτοποριακή προσέγγιση της επαναχρησιμοποίησης οικοδομικών αποβλήτων για την παραγωγή βασικών δομικών στοιχείων με σημαντική προστιθέμενη αξία ώστε να υπάρχει σημαντικό κίνητρο για την επαναχρησιμοποίησή τους.

3. «Ακούω τη φύση» στη θεματική: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Οι επισκέπτες/τριες της Βραδιάς του Ερευνητή θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ήχους που έχουν καταγραφεί σε σημαντικές οικολογικές περιοχές της Κύπρου και να μάθουν πώς τέτοιοι ήχοι μπορούν να αναλυθούν με τη χρήση καινοτόμων τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), συμβάλλοντας στην προστασία της πτηνοπανίδας του νησιού. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος του ερευνητικού έργου BIOMON, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος HORIZON EUROPE – ERA Fellowships και αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την παρακολούθηση των πουλιών σε αγροτικές περιοχές υψηλής φυσικής αξίας της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ακουστικούς αισθητήρες. Η πτηνοπανίδα αποτελεί σημαντικό δείκτη της οικολογικής κατάστασης μιας περιοχής και μεταβολές στην παρουσία και στη συχνότητα των πουλιών μπορούν να υποδείξουν αλλαγές στο περιβάλλον, την ποιότητα του οικοσυστήματος και την ύπαρξη απειλών για την επιβίωσή τους.

4. «Κάνει καλό στην υγεία μου; Ρώτα τα χρώματα» στη θεματική Καρκίνος
Στη Φαρμακευτική Επιστήμη χρησιμοποιούνται διάφορα φυσικά αντιοξειδωτικά προϊόντα που προάγουν την καλή Υγεία και ευημερία. Στη δραστηριότητα που θα παρουσιάσει το Τμήμα Φαρμακευτικής, θα συγκριθεί η δραστικότητα αυτών των φυσικών προϊόντων μέσα από χρωματικές αλλαγές σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Το κοινό θα δει με τα μάτια του τη θετική δράση των αντιοξειδωτικών στην Υγεία καθώς και την επίδραση βλαπτικών παραγόντων, κατανοώντας τη σημασία τους σε νόσους όπως ο καρκίνος.

Η Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων της Κύπρου, και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Με αντίστοιχες διοργανώσεις να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, το European Researchers’ Night αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να αναδείξει τον αντίκτυπο της επιστήμης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Βραδιά του Ερευνητή εδώ

Previous article icon-grid View all articles Next article