Διεθνές συνέδριο για τη διακυβέρνηση του διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο Frederick

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick φιλοξενεί και συνδιοργανώνει το 6ο Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Global Internet Governance - Actors, Regulations, Transactions and Strategies, GIG-ARTS Conference 2022) που πραγματοποιείται ετήσια σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Frederick και στο πλαίσιό του θα συζητηθούν και θα παρουσιαστούν διεξοδικά, ζητήματα διακυβέρνησης διαδικτύου. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Ερευνητικό Κέντρο LIP6 του Πανεπιστημίου Σορβόννης, το Κέντρο Αριστείας Ζαν Μονέ του Πανεπιστημίου Βιέννης και το Leibniz Institute στο Αμβούργο ενώ τελεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής δράσης COST ACTION CA19143- The Global Digital Human Rights Network.

Το φετινό συνέδριο έχει τίτλο “Global Internet Governance and International Human Rights. Whose Rights, Whose Interpretations?” και στο επίκεντρό του βρίσκεται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Θέματα όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψηφιακή μας ζωή, το δικαίωμα των παιδιών στην πληροφορία, οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, τα όρια εξουσίας ιδιωτικών εταιριών στο διαδίκτυο, η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο, η προστασία της ιδιωτικότητας στον κυβερνοχώρο, σχετικές εθνικές πολιτικές και επίκαιρες νομοθετικές εξελίξεις σχετικά με τη διακυβέρνηση του διαδικτύου και η γενικότερη ψηφιακή στρατηγική της Ευρώπης θα τεθούν προς συζήτηση από διακεκριμένους/ες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο, εκπροσώπους διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, εθνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανισμών.

Κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο θα είναι ο Μαρκ Ρότενμπεργκ, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες με υπόβαθρο την τεχνητή νοημοσύνη. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων ομιλητών, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδη, η Αντωνία Φράγκου, μέλος του European Law and Governance School του Ινστιτούτου EPLO, ο Jonas Grimheden, επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Frontex, η Robin Mansell, Καθηγήτρια Νέων Μέσων Επικοινωνίας και Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο London School of Economics and Political Science, o Friso Roscam Abbing, Ανώτερος Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βιέννη και ο Kazimierz Ujazdowski, μέλος και σύμβουλος Γραφείου του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.

Αναφέρει ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και συντονιστής του Συνεδρίου εκ μέρους του Πανεπιστημίου: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που φιλοξενούμε αυτό το σημαντικό διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Frederick, για να συζητήσουμε με ειδικούς από όλη την Ευρώπη τις εξελίξεις στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση του Διαδικτύου και να αναλύσουμε τις επιπτώσεις τους στις ίδιες τις ζωές μας. Μαζί με συναδέλφους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιχειρήσουμε να προτείνουμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για να καταλήξουμε στο σημαντικότερο: πώς ρυθμίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διαδίκτυο και ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της διακυβέρνησής του;»

Στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου καθώς και στους κύκλους συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια εργασιών, συμμετέχουν ενεργά μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις ειδικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www-npa.lip6.fr/gig-arts/conference/gig-arts-2022/programme/

Για εγγραφή στο συνέδριο: https://www-npa.lip6.fr/gig-arts/conference/gig-arts-2022/registration/.