Αίτηση Συμμετοχής

Το Εκπαιδευτικό και Εξεταστικό Κέντρο Frederick ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης « Σύναψη Δημόσιων Συμβάσεων - Προστασία των Δικαιωμάτων των Οικονομικών Φορέων »

ΔΙAΡΚΕΙΑ: 14 ώρες


ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ*:
€140

*Δικαιούχοι επιχορήγησης είναι εργοδοτούμενοι επιχειρήσεων/οργανισμών (επιχορήγηση €280, 00) και άνεργοι (100% επιχορήγηση) νοουμένου ότι ι κανοποιούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την ΑνΑΔ. Δεν καταβάλλεται ενίσχυση σε αυτοτελώς εργαζόμενα άτομα ή δημόσιους υπαλλήλους.

ΗΜΕΡΟΜΗΝIΕΣ: 25/06/2024 – 29/06/2024


ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

Ημερομηνία

Ώρες

Τρόπος Διεξαγωγής

25/06/2024

15:30 - 19:15

Εξ Αποστάσεως

26/06/2024

15:30 - 19:15

Εξ Αποστάσεως

28/06/2024

15:30 - 19:15

Εξ Αποστάσεως

29/06/2024

08:30 - 12:15

Εξ Αποστάσεως

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι διάφοροι οικονοµικοί φορείς που λαµβάνουν µέρος σε µια διαδικασία σύναψης δηµοσίων συµβάσεων, προστατεύονται µε σειρά από µέτρα, µε σκοπό τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωµάτων τους. Τα συγκεκριµένα µέτρα αρκετές φορές δεν λαµβάνονται, κυρίως λόγω της έλλειψης γνώσεων και υποστήριξης του προσωπικού που ασχολείται µε τις δηµόσιες συµβάσεις. Παρουσιάζεται λοιπόν, η ανάγκη κατάρτισης του προσωπικού των οικονοµικών φορέων που ασχολείται µε τις δηµόσιες συµβάσεις, αναφορικά µε την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθούν, ώστε να λαµβάνονται τα απαραίτητα µέτρα για την προστασία και διαφύλαξη των δικαιωµάτων του.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Διευθυντικά και μέσο-διευθυντικά στελέχη καθώς επίσης και επιστημονικό προσωπικό επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου στην Κύπρο σε σχέση με προσφορά αγαθών/προϊόντων, υπηρεσιών και κατασκευαστικών έργων. Επίσης, μέλη του προσωπικού των οικονομικών φορέων που ασχολούνται με την προετοιμασία και υποβολή προσφορών στο κράτος, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου και την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση:

  • να περιγράφουν τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων που ακολουθούνται στην Κύπρο - να απαριθμούν τα μέτρα προστασίας που έχουν στη διάθεσή τους οι οικονομικοί φορείς - να διαχωρίζουν τις διάφορες κατηγορίες μέτρων προστασίας - να επιλέγουν τα σωστά μέτρα προστασίας στις κατάλληλες περιπτώσεις - να αιτιολογούν την επιλογή που έχουν κάνει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση - να τεκμηριώνουν τους λόγους προσφυγής σε κάποιο από τα όργανα ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

  • Ανάλυση του κύκλου των Δημοσίων Συμβάσεων όπως αυτός λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο με αναφορά στα όργανα αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων (Επιτροπή Αξιολόγησης, Διαχειριστική Επιτροπή, Συμβούλιο Προσφορών), στις αποφάσεις που μπορούν αυτά να λάβουν καθώς και τις επιλογές που έχουν οι οικονομικοί φορείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής.
  • Επεξήγηση των επιλογών προστασίας που έχουν στη διάθεσή τους οι Οικονομικοί Φορείς που λαμβάνουν μέρος σε μια διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων (διαδικασία διευκρινίσεων μέσω των εγγράφων του διαγωνισμού, Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών μέσω προσφυγής, Διοικητικό Δικαστήριο μέσω προσφυγής, Επαρχιακά Δικαστήρια μέσω αγωγής, Ανώτατο Δικαστήριο μέσω έφεσης).
  • Ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τη σύνθεση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, τα όρια εξουσίας της Αρχής καθώς και τις αποφάσεις που μπορεί να εκδώσει. Γίνεται επεξήγηση για το ποιοι δικαιούνται να προσφύγουν στην Αρχή και ο τρόπος χειρισμού των Προσωρινών Μέτρων και των Προσφυγών που καταχωρούνται ενώπιον της Αρχής.
  • Επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών με αναφορά στα διάφορα Έντυπα που χρησιμοποιούνται και των λεπτομερειών που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να προσφύγουν στην Αρχή Επεξηγείται η δυνατότητα προσφυγής τόσο πριν τη σύναψη της σύμβασης όσο και μετά.
  • Επεξηγείται η σχέση μεταξύ των ανεξάρτητων αρχών ελέγχου των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με αναφορά στον Γενικό Ελεγκτή, στον Γενικό Εισαγγελέα και στο Γενικό Λογιστή ως προϊστάμενο της Αρμόδιας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων σε συνδυασμό με τις πρόνοιες της ΚΔΠ 201/2007.
  • Αναφορά και ανάλυση των εξουσιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και των Δικαστηρίων. Γίνεται επεξήγηση της πρακτικής λειτουργίας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων της διάκρισης εξουσιών στην Κύπρο: Εκτελεστική-Νομοθετική-Δικαστική.
  • Αναδρομή σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τις αποφάσεις της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, καθώς και τη νομολογία των Κυπριακών Δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αναλύονται τα συχνότερα λάθη οικονομικών φορέων προς αποφυγή. Δίνονται τέλος κάποιες γενικές και ειδικές συμβουλές για την όσο το δυνατό καλύτερη συμμετοχή και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των οικονομικών φορέων που λαμβάνουν μέρος σε διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων στην Κύπρο.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

Δρ Σοφοκλής Π. Ιουλιανού Ο Δρ Σοφοκλής Π. Ιουλιανού είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα της διοίκησης, αριστούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει λάβει νομική εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μετά από την μεταπτυχιακή του ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποκτήσει δεκαπενταετή εμπειρία τόσο σε θέματα χειρισμού διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, όσο και σε ζητήματα χειρισμού προσφυγών και ελέγχου στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Διδάσκει σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως συνεργάτης ακαδημαϊκός κατόπιν σχετικής άδειας. Έχει λάβει μέρος ενεργά στη συνεχή διαμόρφωση των νομοθετημάτων που σχετίζονται με τις δημόσιες συμβάσεις και τις διαδικασίες προσφυγής και έχει συγγράψει αριθμό άρθρων στο εν λόγω γνωστικό αντικείμενο και στον τομέα των χρηματοοικονομικών, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος