ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κεντρικός ομιλητής στην Τελετή Βραβείων και Αριστείων

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην Τελετή Βραβείων και Αριστείων του Πανεπιστημίου μας. Ο Καθηγητής τιμήθηκε για την διαχρονική προσφορά του στον αγώνα για το Κυπριακό. 

Η Τελετή Βραβείων και Αριστείων πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

«Να αγαπάτε τη γνώση για την ίδια τη γνώση και όχι για το ‘χαρτί’. Να αμφισβητείτε την απόλυτη γνώση. Να ακούτε, να παρατηρείτε και να επεξεργάζεστε», παρότρυνε τους απόφοιτους και τις απόφοιτες του Πανεπιστημίου ο Καθηγητής Κριμιζής, Διαστημικός Φυσικός και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA. Κατά την ομιλία του, με τίτλο «Αριστεία, Ομαδική Δουλειά και Συνταγή για Επιτυχία». Ο Καθηγητής Κριμιζής συνεπήρε το κοινό με την παρουσίασή του για το μεγαλείο του διαστήματος αλλά και το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού, μοιράστηκε εμπειρίες ως επιστήμονας της NASA, και υπογράμμισε ως συστατικά επιτυχίας τη σκληρή δουλειά, τη γνώση, το ήθος και την ακεραιότητα. Τόνισε, δε, πόσο σημαντικοί παράγοντες είναι η αξιολόγηση και η αξιοκρατία για την επίτευξη προόδου σε μια δίκαιη κοινωνία.

Μία μέρα προηγουμένως, κατά την Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, το Πανεπιστήμιο τίμησε τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, για τη διαχρονική προσφορά του στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση και ελευθερία, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Προσφωνώντας τον Καθηγητή Κριμιζή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε
: «Χαιρετίζω την απόφαση του Πανεπιστημίου Frederick να τιμήσει τον Καθηγητή Κριμιζή. Η απόφαση είναι απόλυτα εύστοχη, όχι μόνο γιατί πρόκειται για έναν σπουδαίο επιστήμονα, μια διακεκριμένη προσωπικότητα, για την οποία είμαστε περήφανοι, αλλά και για μια άλλη διάσταση, που δεν είναι τόσο γνωστή. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ήταν επικεφαλής σε μια δύσκολη προσπάθεια στις ΗΠΑ για να διαφωτίσει για το Κυπριακό, να προβάλει το πρόβλημά μας, αλλά και για να προχωρήσει στην πρωτάκουστη τότε απόφαση των ΗΠΑ να θέσει εμπάργκο όπλων πώλησης προς την Τουρκία», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και, απευθυνόμενος στον ίδιο, είπε: «Είναι τιμή μας που σας έχουμε στην Κύπρο, είναι τιμή για τους απόφοιτους μας που είστε εδώ. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τη διαχρονική προσφορά σας στον αγώνα της πατρίδας μας για ελευθερία, για δικαίωση και απελευθέρωση.» Ο Καθηγητής Κριμιζής υπήρξε Πρόεδρος της Οργάνωσης Free Cyprus Coalition, που ιδρύθηκε το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Χάρη στη δράση της Οργάνωσης και στις επαφές του Προέδρου της με το Κογκρέσο, αλλά και άλλων Ελληνοαμερικανών εκείνη την περίοδο, το 1975 επιβλήθηκε εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.

O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέδωσε στον Καθηγητή ως συμβολικό δώρο, την αποτύπωση του Καραβιού της Κερύνειας, που σχεδίασε ο Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick.

Ο Καθηγητής Κριμιζής διακρίνεται για το πρωτοποριακό ερευνητικό του έργο στην ηλιακή και διαστημική φυσική και για την πολυσχιδή και αδιάλειπτη προσφορά του στην εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος. Πρόκειται για διεθνώς εξέχουσα επιστημονική μορφή στο πεδίο της εξερεύνησης του διαστήματος με ευρεία αναγνώριση, έχοντας λάβει το Exceptional Scientific Achievement Medal της NASA, ενώ η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του σε αστεροειδή. Το 2019, το Πανεπιστήμιο Frederick τον ανακήρυξε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής.

Previous article icon-grid View all articles Next article