Γυναίκες που εμπνέουν

Γυναίκες που διαπρέπουν σε τομείς STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) στην Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται την ιστορία τους και πολύτιμες συμβουλές. Στόχος μας είναι να αποτελέσουν πηγή έμπνευση για μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε αυτούς τους τομείς.

Image

Καθ. Ελένη Μπουσσάλη, Καθηγήτρια Engineering στο California State University-Los Angeles και εκπαιδεύτρια της NASA

Από μικρή με ενδιέφερε να μάθω πώς λειτουργούν τα διάφορα απλά ή πολύπλοκα συστήματα, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, η τηλεόραση, τα αεροπλάνα κλπ. Στο σχολείο μου άρεσαν πάρα πολύ τα μαθηματικά, η φυσική, και η χημεία και ο σκοπός μου ήταν να σπουδάσω σε τομέα σχετικό με αυτά τα θέματα. Το 1969 όταν είδα στην τηλεόραση τον Αμερικανό αστροναύτη να περπατά στη Σελήνη αναρωτήθηκα τι προσόντα/σπουδές θα πρέπει να έχει κάποιος ώστε να εργαστεί στη ΝΑΣΑ! Το «μικρόβιο» της μηχανικής και των αυτοματισμών είχε ήδη κυριεύσει το μυαλό μου... Σπούδασα Electrical Engineering (Specialization Control Systems) και στη συνέχεια εργάστηκα στη ΝΑΣΑ ως μηχανικός και σε Πανεπιστήμια όπου δίδαξα και έκανα έρευνα στους τομείς της Ηλεκτρολογίας, της Ρομποτικής, και στα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου.

Αυτό που θα συμβούλευα τα κορίτσια που είναι στη διαδικασία επιλογής καριέρας είναι να μη φοβηθούν να επιλέξουν επαγγέλματα σχετικά με τις επιστήμες, τη μηχανική και την τεχνολογία αν τους αρέσουν τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία. Αν έχουν ανήσυχα «θηλυκά» μυαλά και τους ενδιαφέρει να λύνουν δύσκολα προβλήματα, να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής  ανθρώπινης ζωής, στη διάσωση του πλανήτη μας, στην αναζήτηση άλλων πλανητών, και αν θέλουν να αμείβονται ικανοποιητικά για την εργασία που προφέρουν τότε θα πρέπει να επιλέξουν καριέρα σχετική με τις επιστήμες, τη μηχανική και την τεχνολογία.

Είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να ακολουθούν σπουδές και καριέρα στους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας διότι αυτές οι επιστήμες ΔΕΝ είναι αποκλειστικά για «ανδρικά μυαλά»! Κάθε «θηλυκό μυαλό» που ενδιαφέρεται να κάνει τη θεωρία και το όνειρο πράξη, κάθε μυαλό με ανησυχίες σχετικά με το πώς λειτουργούν τα πάντα γύρω μας, κάθε μυαλό που θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να γίνει η ζωή μας πιο άνετη ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ενεργά και με επιτυχία στη μηχανική και την τεχνολογία. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που διέπρεψαν στους τομείς αυτούς... Ας συνεχίσουμε αυτό το όνειρο... ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Image

Ελεάνα Παναγιώτου, Associate Engineering Manager στη Red Hat (Βερολίνο, Γερμανία) από τον Αύγουστο 2021. Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021 εργάζεται ως Partner Development Manager στη Microsoft (Λευκωσία, Κύπρος)

Ξεκίνησα να γράφω κώδικες και να κάνω προγραμματισμό στα 12 μου. Είχα πολλούς φίλους -αγόρια- τότε που έγραφαν κώδικα και με ενθάρρυναν. Ποτέ ωστόσο δεν σκέφτηκα πως, ως κορίτσι, θα μπορούσα να ακολουθήσω σπουδές στους τομείς STEM. Στα 18 μου, ευτυχώς επέλεξα την Πληροφορική. Ήταν μια δύσκολη απόφαση της τελευταίας στιγμής. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως προγραμματίστρια αλλά αργότερα ανέλαβα διοικητικούς ρόλους που περιλάμβαναν καθοδήγηση και εκπαίδευση άλλων προγραμματιστών και προγραμματιστριών.

Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας συνεχίζει να εξελίσσεται και οι κοινωνίες ψηφιοποιούνται ολοένα περισσότερο, η ζήτηση επαγγελματιών IT είναι τεράστια. Οι τομείς STEM είναι συναρπαστικοί. Όχι μόνο είναι δυναμικοί και γρήγορα αναπτυσσόμενοι, αλλά παίζουν και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ζωών μας και του κόσμου γενικότερα. Αυτό είναι ένα σπουδαίο κίνητρο για την ενασχόλησή μου με αυτούς τους τομείς.

Θα συμβούλευα τα κορίτσια να πιστεύουν στον εαυτό τους γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα. Να μη δίνουν σημασία στα στερεότυπα και να κάνουν αυτό που αγαπούν. Είναι εκπληκτικό το πόσα μπορείτε να πετύχετε. Αν είστε καλές σ’ αυτό που κάνετε, αν σας δίνει αυτοπεποίθηση και σας εμπνέει, αναζητήστε συμβουλές για το τι θα ήταν καλύτερο για την καριέρα σας. Πολλές έρευνες δείχνουν πως τα κορίτσια στα σχολεία εξοικειώνονται πρώτα με τις νέες τεχνολογίες, ωστόσο τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις τα οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους καριέρας. Οι τομείς STEM προσφέρουν ποικίλα πεδία καριέρας. Αξίζει πραγματικά να βρείτε τον στόχο σας και να ακολουθήσετε αυτό το ταξίδι!

Κι αυτό γιατί οι τομείς STEM, σήμερα, διαμορφώνουν τον κόσμο και το μέλλον μας. Θα ήταν κρίμα οι γυναικείες φωνές να απουσιάζουν από αυτή τη διαδικασία. Χρειαζόμαστε εξαιρετικούς επαγγελματίες για να μας βοηθήσουν στη μεταμόρφωση του κόσμου και να λύσουμε σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας μέσω της τεχνολογίας. Η διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας μας θα φέρει καινοτομία και η βιομηχανία μας χρειάζεται περισσότερες γυναίκες για να δώσει ώθηση στην καινοτομία και να προσφέρει καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Γι’ αυτό καλούμε περισσότερα κορίτσια στο ταξίδι μας.   

Image

Αντωνία Μιχαήλ, Manager, Business Services, IBM Services

Επέλεξα τον τομέα της Τεχνολογίας γιατί είναι ένας τομέας ταχύας ανάπτυξης και προσφέρει μεγάλες προοπτικές εργοδότησης και καριέρας. Είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να ακολουθούν σπουδές και καριέρα στους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας γιατί θα έχουν πολλές ευκαιρίες άμεσης εργοδότησης και ψηλότερων αποδοχών. Η επιλογή καριέρας πρέπει να βασίζεται στις δεξιότητες και προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ο καθένας μπορεί να ξεχωρίσει με μια λαμπρή καριέρα σε αυτό που αγαπά να κάνει.

Image

Βανέσσα Αντωνιάδου, Learning Solutions Specialist, Microsoft Cyprus

Σπούδασα Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες και κατέχω μεταπτυχιακό στο Business Systems Analysis and Design. Δραστηριοποιούμαι στον χώρο της πληροφορικής από την αρχή της καριέρας μου μέχρι σήμερα. Επέλεξα τον τομέα αυτό λόγω της αγάπης μου για την τεχνολογία, τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Θα συμβούλευα τα κορίτσια να επιλέξουν να κάνουν κάτι που αγαπούν γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν και να νιώθουν επαγγελματική ικανοποίηση.

Είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να ακολουθούν σπουδές και καριέρα στον τομέα αυτό γιατί η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Επιλέγοντας μια σταδιοδρομία ή καριέρα μέσα από την οποία μπορούν να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τον κόσμο θα τους δώσει ικανοποίηση. Επιπλέον, ανά το παγκόσμιο, οι ευκαιρίες καριέρας στην Πληροφορική και γενικά στον τομέα της τεχνολογίας ολοένα και αυξάνονται.

Image

Γεωργία Σαπαρίλλα, Construction Manager, Lidl Cyprus

Με παππού και πατέρα αρχιτέκτονες, δεν θα μπορούσε ο προσανατολισμός μου να είναι άλλος από τον κλάδο της Μηχανικής. Ωστόσο επέλεξα να γίνω Πολιτικός Μηχανικός γιατί μου άρεσαν οι τεχνικές λύσεις. Σήμερα εργάζομαι στον κλάδο των Κατασκευών που έχουν σχέση με το λιανικό εμπόριο.

Θα συμβούλευα τα κορίτσια που επιλέγουν τις θετικές επιστήμες να εστιάζουν στο πρακτικό κομμάτι και να αναζητούν τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια ώστε να έχουν καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου τους στην πρακτική του εφαρμογή. Είναι πολύ σημαντικά τα εργαστήρια γιατί ξεπερνούν το θεωρητικό υπόβαθρο και δημιουργούν την πραγματική εικόνα κάθε κλάδου.

Οι τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας έχουν πολλές προκλήσεις και άλλη τόση δημιουργικότητα, διαμορφώνουν την κριτική σκέψη και αναπτύσσουν την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα. Μια ικανότητα χρήσιμη όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Image

Καλλιρρόη (Κλαίρη) Παλυβού, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής - Πανεπιστήμιο Frederick

Σπούδασα Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία. Επέλεξα την Αρχιτεκτονική για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και την Αρχαιολογία για τη γοητεία της αναζήτησης του ανθρώπου πίσω από τα αποσπασματικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που φέρνει στο φως η ανασκαφική έρευνα.

Αυτό που διακινεί τον ενθουσιασμό και την περιέργεια να είναι το βασικό κριτήριο κάθε κοριτσιού για αυτό που θα κάνει. Και να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Τότε όλα μπορούν να τα καταφέρουν.

Είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να ακολουθούν σπουδές και καριέρα στους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας γιατί έχουν πολλά να προσφέρουν και θα ήταν κρίμα να μην το επιχειρήσουν για λόγους προκατάληψης

Image

Στέλλα Σαββίδου, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών στην Cyta

Σπούδασα Ηλεκτρονική Μηχανική και έχω κάνει μεταπτυχιακό στην Πληροφορική, συγκεκριμένα σε τεχνολογίες σχετικές με το διαδίκτυο (Internet Computing).

Καθοριστικό ρόλο για την απόφαση μου να σπουδάσω Μηχανική έπαιξε ο πατέρας μου, ο οποίος δραστηριοποιούνταν σε αυτό τον τομέα τόσο επαγγελματικά όσο και εθελοντικά ως μέλος του IET τα τελευταία 38 χρόνια. Στην Cyta απασχολούμαι με το intranet του Οργανισμού.

Η Μηχανική είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή καριέρας από την άποψη ότι παραμένεις δραστήρια. Η τεχνολογία συνεχώς αλλάζει και η μάθηση είναι σε καθημερινό επίπεδο. Επιπλέον οι τομείς που μπορεί κανείς να εργαστεί είναι πάρα πολλοί. Όποια κοπέλα έχει ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες, η μηχανική σίγουρα είναι η επιλογή.

Πιστεύω πως είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να επιλέγουν τους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας γιατί πολύ απλά οι σπουδές και η καριέρα δεν διαχωρίζονται σε φύλο.
Image

Βέρα Ανδρέου, MSc Electrical Engineer

Σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάζομαι ως επιβλέπουσα μηχανικός στα εργοτάξια. Προοριζόμουν ως καθηγήτρια Τεχνολογίας αλλά στη διάρκεια των σπουδών μου και μετέπειτα στις αρχές της επαγγελματικής μου πορείας, άλλαξα γνώμη και παρέμεινα στο επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.

Τα κορίτσια μπορούν χωρίς αμφιβολία να ανταπεξέλθουν στους τομείς των Επιστημών, της Μηχανικής και της Τεχνολογίας. Γι’ αυτό θα τις συμβούλευα, είτε ένα επάγγελμα θεωρείται ανδροκρατούμενο ή όχι, να επιλέξουν τον κλάδο που πραγματικά τους αρέσει.