Γυναίκες που διαπρέπουν σε τομείς STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) στην Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται την ιστορία τους και πολύτιμες συμβουλές. Στόχος μας είναι να αποτελέσουν πηγή έμπνευση για μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε αυτούς τους τομείς.
Έρμα Δυμιώτου, Web Developer στην εταιρεία Dynamic Works
Επέλεξα να σπουδάσω Πληροφορική επειδή με συναρπάζει και με γεμίζει. Είναι ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς, έχει μέλλον και με προκαλεί να εξελίσσομαι. Είναι κάτι έμφυτο για μένα, όπως τα ταλέντα στη μουσική ή στο χορό. Από τότε που ήμουν στην έκτη τάξη του Δημοτικού, παρακολουθούσα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αξιόλογα φροντιστήρια. Ήμουν καλή σε αυτό και είχα μια εξαιρετική δασκάλα που έκανε τα πάντα να φαίνονται απλά. Από το Γυμνάσιο, ήξερα ότι ήθελα να σπουδάσω Πληροφορική. Ήταν το μόνο μάθημα που με ενθουσίαζε, μαζί με τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Με τη βοήθεια των γονιών μου, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Η Διεύθυνση του Πανεπιστημίου Frederick και η υποτροφία που κέρδισα έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη δουλειά μου είναι να γράφω κώδικα για web development, να βρίσκω λύσεις μέσω της έρευνας και να τις υλοποιώ, απολαμβάνοντας τη στιγμή που όλα λειτουργούν σωστά. Αυτό που με συναρπάζει είναι να παίρνω ένα απλό σχέδιο από έναν σχεδιαστή - είτε είναι ένα αρχείο Figma είτε Adobe Fireworks - και να το μετατρέπω σε μια λειτουργική, όμορφη και μοντέρνα ιστοσελίδα, από το να γράφω κώδικα για το front-end και το back-end, να χτίζω τη βάση δεδομένων, μέχρι το να κάνω την ιστοσελίδα εύχρηστη και responsive. Επιπλέον, μου αρέσει να προσθέτω διάφορα εφέ, είτε χρησιμοποιώντας plugins είτε δημιουργώντας τα μόνη μου, για να κάνω την ιστοσελίδα ακόμη πιο εντυπωσιακή και trendy. Επίσης, λατρεύω τη συνεργασία και την επαφή με πελάτες, άλλους προγραμματιστές και το management team. Τέλος, ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια της δουλειάς είναι η δημιουργία Back Office για τον διαχειριστή της ιστοσελίδας, ώστε να μπορεί εύκολα να διαχειρίζεται και να ανανεώνει το περιεχόμενο και τις εικόνες.
Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην εποχή που ζούμε αν είσαι γυναίκα ή άνδρας - η σκληρή δουλειά και το ταλέντο είναι αρκετά. Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες ότι μέσα τους υπάρχει μια Δυναμική Γυναίκα. Αν αγαπάς αυτόν τον τομέα, μην αφήνεις τίποτα να σε σταματήσει! Προχώρησε με αποφασιστικότητα και κάνε τον κόσμο πιο δυναμικό και ισχυρό. Κυνήγησε το όνειρό σου και κάνε το πραγματικότητα! Είσαι μια Δυναμική Γυναίκα!
Νάσια Θεοδώρου, IT Analyst στην εταιρεία Columbia Restaurants Company Ltd
Από πολύ μικρή ηλικία, η φυσική, τα μαθηματικά, η πληροφορική και η μηχανική (μεταξύ άλλων) μου άρεσαν πολύ. Μεγαλώνοντας, ο κόσμος των ηλεκτρονικών υπολογιστών μονοπώλησε την προσοχή μου. Βλέποντας την τεχνολογία να κινείται με γρήγορους ρυθμούς, κατάλαβα πως η επιστήμη αυτή είναι το μέλλον και πως οι προοπτικές απασχόλησης ήταν τεράστιες, ανεξαρτήτως δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να σπουδάσω στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick. Τελείωσα το πτυχίο μου στο Computer Engineering και το μεταπτυχιακό μου στα Έξυπνα Συστήματα και Συστήματα Διαδικτύου.
Κατά την περίοδο των σπουδών μου ήμουν η μόνη κοπέλα. Αυτό δεν με εμπόδισε σε καμία περίπτωση να αποκτήσω ακαδημαϊκή γνώση και να εξελιχθώ, πάντα σε ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με τους τότε συμφοιτητές μου (και μέχρι σήμερα, πολύ καλούς φίλους). Το Πανεπιστήμιο μού πρόσφερε πολλές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια τον σπουδών μου, με την καθοδήγηση των καθηγητών μου, μπήκα στον χώρο της Ρομποτικής, έμαθα την έννοια του Ρομπότ, την Εκπαιδευτική Ρομποτική αλλά και το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
Ακόμη και στην τωρινή εργασία μου, η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Τμήμα μου είναι άνδρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση φαίνεται να αλλάζει, καθώς όλο και περισσότερα κορίτσια επιλέγουν να ακολουθήσουν τον κλάδο. Η συμβουλή μου είναι να ακολουθήσουν με όρεξη το όνειρό τους. Ο τομέας της τεχνολογίας προσφέρει πολλές ευκαιρίες, καθώς και μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα τις βοηθήσουν να εξελιχθούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποτελέσουν σημαντικό εργατικό δυναμικό για την τεχνολογία του μέλλοντος.
Η τεχνολογία έχει πρωταγωνιστική θέση (π.χ. τηλεπικοινωνίες, ιατρική ρομποτική, ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphones, smart watches, κτλ) και πιστεύω ότι κάθε εταιρεία χρειάζεται πλέον άτομα που να έχουν γνώσεις προγραμματισμού, Τεχνητής Νοημοσύνης, Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας και Τεχνολογιών Υπολογιστικού Νέφους, κτλ. Είναι ένας τομέας που συνεχώς εξελίσσεται, προσφέροντας σου την ευκαιρία να εξελιχθείς και εσύ μαζί του. Κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι καινούριο. Ποτέ δεν μένεις στάσιμος. Επίσης, οι θέσεις εργασίας προσφέρουν πολύ καλές απολαβές και συνεχή ανέλιξη.
Καθ. Ελένη Μπουσσάλη, Καθηγήτρια Engineering στο California State University-Los Angeles και εκπαιδεύτρια της NASA
Από μικρή με ενδιέφερε να μάθω πώς λειτουργούν τα διάφορα απλά ή πολύπλοκα συστήματα, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, η τηλεόραση, τα αεροπλάνα κλπ. Στο σχολείο μου άρεσαν πάρα πολύ τα μαθηματικά, η φυσική, και η χημεία και ο σκοπός μου ήταν να σπουδάσω σε τομέα σχετικό με αυτά τα θέματα. Το 1969 όταν είδα στην τηλεόραση τον Αμερικανό αστροναύτη να περπατά στη Σελήνη αναρωτήθηκα τι προσόντα/σπουδές θα πρέπει να έχει κάποιος ώστε να εργαστεί στη ΝΑΣΑ! Το «μικρόβιο» της μηχανικής και των αυτοματισμών είχε ήδη κυριεύσει το μυαλό μου... Σπούδασα Electrical Engineering (Specialization Control Systems) και στη συνέχεια εργάστηκα στη ΝΑΣΑ ως μηχανικός και σε Πανεπιστήμια όπου δίδαξα και έκανα έρευνα στους τομείς της Ηλεκτρολογίας, της Ρομποτικής, και στα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου.
Αυτό που θα συμβούλευα τα κορίτσια που είναι στη διαδικασία επιλογής καριέρας είναι να μη φοβηθούν να επιλέξουν επαγγέλματα σχετικά με τις επιστήμες, τη μηχανική και την τεχνολογία αν τους αρέσουν τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία. Αν έχουν ανήσυχα «θηλυκά» μυαλά και τους ενδιαφέρει να λύνουν δύσκολα προβλήματα, να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ανθρώπινης ζωής, στη διάσωση του πλανήτη μας, στην αναζήτηση άλλων πλανητών, και αν θέλουν να αμείβονται ικανοποιητικά για την εργασία που προφέρουν τότε θα πρέπει να επιλέξουν καριέρα σχετική με τις επιστήμες, τη μηχανική και την τεχνολογία.
Είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να ακολουθούν σπουδές και καριέρα στους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας διότι αυτές οι επιστήμες ΔΕΝ είναι αποκλειστικά για «ανδρικά μυαλά»! Κάθε «θηλυκό μυαλό» που ενδιαφέρεται να κάνει τη θεωρία και το όνειρο πράξη, κάθε μυαλό με ανησυχίες σχετικά με το πώς λειτουργούν τα πάντα γύρω μας, κάθε μυαλό που θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να γίνει η ζωή μας πιο άνετη ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ενεργά και με επιτυχία στη μηχανική και την τεχνολογία. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που διέπρεψαν στους τομείς αυτούς... Ας συνεχίσουμε αυτό το όνειρο... ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Ελεάνα Παναγιώτου, Associate Engineering Manager στη Red Hat (Βερολίνο, Γερμανία) από τον Αύγουστο 2021. Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021 εργάζεται ως Partner Development Manager στη Microsoft (Λευκωσία, Κύπρος)
Ξεκίνησα να γράφω κώδικες και να κάνω προγραμματισμό στα 12 μου. Είχα πολλούς φίλους -αγόρια- τότε που έγραφαν κώδικα και με ενθάρρυναν. Ποτέ ωστόσο δεν σκέφτηκα πως, ως κορίτσι, θα μπορούσα να ακολουθήσω σπουδές στους τομείς STEM. Στα 18 μου, ευτυχώς επέλεξα την Πληροφορική. Ήταν μια δύσκολη απόφαση της τελευταίας στιγμής. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως προγραμματίστρια αλλά αργότερα ανέλαβα διοικητικούς ρόλους που περιλάμβαναν καθοδήγηση και εκπαίδευση άλλων προγραμματιστών και προγραμματιστριών.
Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας συνεχίζει να εξελίσσεται και οι κοινωνίες ψηφιοποιούνται ολοένα περισσότερο, η ζήτηση επαγγελματιών IT είναι τεράστια. Οι τομείς STEM είναι συναρπαστικοί. Όχι μόνο είναι δυναμικοί και γρήγορα αναπτυσσόμενοι, αλλά παίζουν και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ζωών μας και του κόσμου γενικότερα. Αυτό είναι ένα σπουδαίο κίνητρο για την ενασχόλησή μου με αυτούς τους τομείς.
Θα συμβούλευα τα κορίτσια να πιστεύουν στον εαυτό τους γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα. Να μη δίνουν σημασία στα στερεότυπα και να κάνουν αυτό που αγαπούν. Είναι εκπληκτικό το πόσα μπορείτε να πετύχετε. Αν είστε καλές σ’ αυτό που κάνετε, αν σας δίνει αυτοπεποίθηση και σας εμπνέει, αναζητήστε συμβουλές για το τι θα ήταν καλύτερο για την καριέρα σας. Πολλές έρευνες δείχνουν πως τα κορίτσια στα σχολεία εξοικειώνονται πρώτα με τις νέες τεχνολογίες, ωστόσο τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις τα οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους καριέρας. Οι τομείς STEM προσφέρουν ποικίλα πεδία καριέρας. Αξίζει πραγματικά να βρείτε τον στόχο σας και να ακολουθήσετε αυτό το ταξίδι!
Κι αυτό γιατί οι τομείς STEM, σήμερα, διαμορφώνουν τον κόσμο και το μέλλον μας. Θα ήταν κρίμα οι γυναικείες φωνές να απουσιάζουν από αυτή τη διαδικασία. Χρειαζόμαστε εξαιρετικούς επαγγελματίες για να μας βοηθήσουν στη μεταμόρφωση του κόσμου και να λύσουμε σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας μέσω της τεχνολογίας. Η διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας μας θα φέρει καινοτομία και η βιομηχανία μας χρειάζεται περισσότερες γυναίκες για να δώσει ώθηση στην καινοτομία και να προσφέρει καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Γι’ αυτό καλούμε περισσότερα κορίτσια στο ταξίδι μας.
Αντωνία Μιχαήλ, Manager, Business Services, IBM Services
Επέλεξα τον τομέα της Τεχνολογίας γιατί είναι ένας τομέας ταχύας ανάπτυξης και προσφέρει μεγάλες προοπτικές εργοδότησης και καριέρας. Είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να ακολουθούν σπουδές και καριέρα στους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας γιατί θα έχουν πολλές ευκαιρίες άμεσης εργοδότησης και ψηλότερων αποδοχών. Η επιλογή καριέρας πρέπει να βασίζεται στις δεξιότητες και προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ο καθένας μπορεί να ξεχωρίσει με μια λαμπρή καριέρα σε αυτό που αγαπά να κάνει.
Βανέσσα Αντωνιάδου, Learning Solutions Specialist, Microsoft Cyprus
Σπούδασα Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες και κατέχω μεταπτυχιακό στο Business Systems Analysis and Design. Δραστηριοποιούμαι στον χώρο της πληροφορικής από την αρχή της καριέρας μου μέχρι σήμερα. Επέλεξα τον τομέα αυτό λόγω της αγάπης μου για την τεχνολογία, τα μαθηματικά και τις επιστήμες.
Θα συμβούλευα τα κορίτσια να επιλέξουν να κάνουν κάτι που αγαπούν γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν και να νιώθουν επαγγελματική ικανοποίηση.
Είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να ακολουθούν σπουδές και καριέρα στον τομέα αυτό γιατί η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Επιλέγοντας μια σταδιοδρομία ή καριέρα μέσα από την οποία μπορούν να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τον κόσμο θα τους δώσει ικανοποίηση. Επιπλέον, ανά το παγκόσμιο, οι ευκαιρίες καριέρας στην Πληροφορική και γενικά στον τομέα της τεχνολογίας ολοένα και αυξάνονται.
Γεωργία Σαπαρίλλα, Construction Manager, Lidl Cyprus
Με παππού και πατέρα αρχιτέκτονες, δεν θα μπορούσε ο προσανατολισμός μου να είναι άλλος από τον κλάδο της Μηχανικής. Ωστόσο επέλεξα να γίνω Πολιτικός Μηχανικός γιατί μου άρεσαν οι τεχνικές λύσεις. Σήμερα εργάζομαι στον κλάδο των Κατασκευών που έχουν σχέση με το λιανικό εμπόριο.
Θα συμβούλευα τα κορίτσια που επιλέγουν τις θετικές επιστήμες να εστιάζουν στο πρακτικό κομμάτι και να αναζητούν τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια ώστε να έχουν καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου τους στην πρακτική του εφαρμογή. Είναι πολύ σημαντικά τα εργαστήρια γιατί ξεπερνούν το θεωρητικό υπόβαθρο και δημιουργούν την πραγματική εικόνα κάθε κλάδου.
Οι τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας έχουν πολλές προκλήσεις και άλλη τόση δημιουργικότητα, διαμορφώνουν την κριτική σκέψη και αναπτύσσουν την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα. Μια ικανότητα χρήσιμη όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.
Καλλιρρόη (Κλαίρη) Παλυβού, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής - Πανεπιστήμιο Frederick
Σπούδασα Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία. Επέλεξα την Αρχιτεκτονική για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και την Αρχαιολογία για τη γοητεία της αναζήτησης του ανθρώπου πίσω από τα αποσπασματικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που φέρνει στο φως η ανασκαφική έρευνα.
Αυτό που διακινεί τον ενθουσιασμό και την περιέργεια να είναι το βασικό κριτήριο κάθε κοριτσιού για αυτό που θα κάνει. Και να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Τότε όλα μπορούν να τα καταφέρουν.
Είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να ακολουθούν σπουδές και καριέρα στους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας γιατί έχουν πολλά να προσφέρουν και θα ήταν κρίμα να μην το επιχειρήσουν για λόγους προκατάληψης
Στέλλα Σαββίδου, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών στην Cyta
Σπούδασα Ηλεκτρονική Μηχανική και έχω κάνει μεταπτυχιακό στην Πληροφορική, συγκεκριμένα σε τεχνολογίες σχετικές με το διαδίκτυο (Internet Computing).
Καθοριστικό ρόλο για την απόφαση μου να σπουδάσω Μηχανική έπαιξε ο πατέρας μου, ο οποίος δραστηριοποιούνταν σε αυτό τον τομέα τόσο επαγγελματικά όσο και εθελοντικά ως μέλος του IET τα τελευταία 38 χρόνια. Στην Cyta απασχολούμαι με το intranet του Οργανισμού.
Η Μηχανική είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή καριέρας από την άποψη ότι παραμένεις δραστήρια. Η τεχνολογία συνεχώς αλλάζει και η μάθηση είναι σε καθημερινό επίπεδο. Επιπλέον οι τομείς που μπορεί κανείς να εργαστεί είναι πάρα πολλοί. Όποια κοπέλα έχει ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες, η μηχανική σίγουρα είναι η επιλογή.
Πιστεύω πως είναι σημαντικό περισσότερα κορίτσια να επιλέγουν τους τομείς των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας γιατί πολύ απλά οι σπουδές και η καριέρα δεν διαχωρίζονται σε φύλο.Βέρα Ανδρέου, MSc Electrical Engineer
Σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάζομαι ως επιβλέπουσα μηχανικός στα εργοτάξια. Προοριζόμουν ως καθηγήτρια Τεχνολογίας αλλά στη διάρκεια των σπουδών μου και μετέπειτα στις αρχές της επαγγελματικής μου πορείας, άλλαξα γνώμη και παρέμεινα στο επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.
Τα κορίτσια μπορούν χωρίς αμφιβολία να ανταπεξέλθουν στους τομείς των Επιστημών, της Μηχανικής και της Τεχνολογίας. Γι’ αυτό θα τις συμβούλευα, είτε ένα επάγγελμα θεωρείται ανδροκρατούμενο ή όχι, να επιλέξουν τον κλάδο που πραγματικά τους αρέσει.