The Journey <br> To My Success

The Journey
To My Success

Ελένη Χαραλάμπους:
«Επιτυχία είναι
πρώτα να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου»

Ήξερα από μικρή ηλικία ότι θέλω να γίνω Μηχανικός

Το διάλεξα γιατί το αγαπούσα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν έπαιζα ποτέ με κούκλες. Πάντα μου άρεσε να συναρμολογώ πράγματα. Μου κινούσαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια παιχνίδια που με προκαλούσαν να τα κατασκευάσω και να τα λειτουργήσω ή να βρω λύσεις σε προβλήματα. Ήμουνα το παιδί που προβληματιζόταν και ρωτούσε «γιατί αυτό, γιατί το άλλο», προσπαθώντας να καταλάβει πώς λειτουργούν τα πάντα γύρω του. 

10

Μεγαλώνοντας, ήξερα πια συνειδητά ότι θέλω ένα επάγγελμα που να προκαλεί συνεχώς το ενδιαφέρον μου. Να ιντρικάρει τη σκέψη μου. Ήταν και λίγο… οικογενειακή υπόθεση. Ο πατέρας μου είναι επιπλοποιός, άρα πάντα σχεδίαζε, κατασκεύαζε και έβρισκε λύσεις. Τόσο εγώ, όσο και ο αδερφός μου, επιλέξαμε να σπουδάσουμε Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. Αλλά και στην οικογένεια της μητέρας μου σχεδόν όλα μου τα ξαδέρφια ακολούθησαν επαγγέλματα σχετικά με τη Μηχανική.

Μέχρι το γυμνάσιο ήμουν μέτρια μαθήτρια, πίστευα πως δεν είχα τη δύναμη, ίσως και την αποφασιστικότητα, να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Δυσκολευόμουν να διαβάσω μόνη μου. Στο λύκειο, αποφάσισα πως θα προσπαθήσω περισσότερο, έβαλα στόχους κι έτσι κατάφερα να ανεβάσω τους βαθμούς μου. Αυτό μου έδωσε αυτοπεποίθηση.

Kανείς δεν γεννιέται έξυπνος, ούτε ξέροντας τα πάντα, αλλά αν θέλει κάτι πολύ και κοπιάσει, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο

Από την οικογένειά μου, δεν άκουσα ποτέ ότι «αυτή η δουλειά δεν είναι για κορίτσια». Οι γονείς μου, αν και δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν οι ίδιοι, ήταν πολύ υποστηρικτικοί σε όλες μας τις αποφάσεις. Πίστευαν πως κάθε παιδί πρέπει να κάνει αυτό που αγαπά. Στον περίγυρο όμως έχω ακούσει διάφορα σχόλια, κυρίως λόγω της άγνοιας που επικρατεί για τον κλάδο σπουδών μου αλλά και γενικότερα για τους κλάδους της μηχανικής. Όταν, για παράδειγμα, έλεγα ότι σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μου έλεγαν «μα τι θα κάνεις, θα μάθεις να αλλάζεις πρίζες»; Δυστυχώς υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ακόμη ότι οι Μηχανικοί κάνουν κάποιου βαρέως τύπου χειρωνακτική εργασία.

Μηχανικός σημαίνει να βάζεις το μυαλό σου, την εμπειρία και τις γνώσεις σου για να υλοποιήσεις κάτι. Να σχεδιάσεις, να προγραμματίσεις, να βρεις λύση στο πώς να κάνεις κάτι να δουλέψει και να λειτουργήσει. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι ένα σύστημα οποιασδήποτε μορφής. Η Μηχανική είναι ένας κλάδος με απεριόριστες επιλογές και δυνατότητες. Βλέπουμε ότι είναι απαραίτητος σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους τομείς. Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη Μηχανική. Ακόμη και η ιατρική, χωρίς τα μηχανήματα, δεν θα μπορούσε να προσφέρει διάγνωση και θεραπείες.

2

Θεωρώ ότι είναι ένας κλάδος στον οποίο υπάρχουν πολλές προοπτικές εργασίας, αλλά δυστυχώς οι γυναίκες είναι ακόμη λίγο υποτιμημένες. Γενικά είναι ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα αλλά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνει έτσι για πάντα! Για μένα αυτό δεν στάθηκε λόγος να το απορρίψω. Σε κάθε κορίτσι εκεί έξω που αγαπάει τη Μηχανική, θα έλεγα να προχωρήσει και να μην ακούσει καμιά από τις φωνές γύρω της που προσπαθούν να την αποτρέψουν. Αυτό το στερεότυπο με τα ανδρικά και τα γυναικεία επαγγέλματα αρχίζει σιγά σιγά να σπάει. Ο κλάδος που θα επιλέξουμε θα μας εξασφαλίσει μια δουλειά στην οποία θα σπαταλούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ασχολούμαστε με κάτι που αγαπάμε.

Επέλεξα το Πανεπιστήμιο Frederick γιατί έχει παράδοση και μεγάλη εμπειρία στο Engineering

Αναζητώντας επιλογές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαπίστωσα ότι το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το καλύτερο στον κλάδο. Οι καθηγητές δεν είναι μόνο έμπειροι στο μάθημα και στη θεωρία, αλλά οι πλείστοι έχουν και πολύ μεγάλη εμπειρία έξω, στο πεδίο δηλαδή της δουλειάς. Τα τμήματα ήταν μικρά, επομένως πολύ εύκολα λύνεις απορίες και το μάθημα γίνεται πολύ πιο εξατομικευμένο. Καμία σχέση με τα πολυπληθή και απρόσωπα τμήματα του δημοσίου.

Γενικά οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Frederick είναι πολύ προσιτοί, τόσο στο μάθημα όσο και στα γραφεία τους που είναι πάντα ανοικτά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Η σχέση μαζί τους δεν τελειώνει με την αποφοίτηση. Ως εργαζόμενη έξω από το Πανεπιστήμιο πια, αισθάνομαι ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στους οποίους μπορώ να στραφώ για οτιδήποτε χρειαστώ. Μέσω του Πανεπιστημίου και των καθηγητών είχα την ευκαιρία να εργαστώ και με Internship σε εταιρείες όπως η CYTA, αποκτώντας πολύ σημαντική εμπειρία. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εργοδότησης μέσω του Πανεπιστημίου, γιατί έχει ένα καλό όνομα στην αγορά εργασίας.

Το μεταπτυχιακό μου είναι στον κλάδο του Control Engineering, το οποίο αφορά τα έξυπνα συστήματα και τη smart τεχνολογία. Μετά από πέντε χρόνια εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα, έχω αποκτήσει πληθώρα γνώσεων σε διαφορετικά κομμάτια του Engineering. Σήμερα, εργάζομαι στη Δημόσια Υπηρεσία, όπου έχω εξασφαλίσει θέση μέσω εξετάσεων. Οι πλείστοι συμφοιτητές μου έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν εργασία σε αξιόλογες εταιρείες.

6

Κατά τη διάρκεια σπουδών, το Πανεπιστήμιο, εκτός από τις γνώσεις, σου παρέχει τον σωστό δρόμο επίλυσης προβλημάτων και μεθόδους επίλυσης τους. Έχω πάρει από το Πανεπιστήμιο Frederick πρακτικές και στοχευμένες γνώσεις. Όσα κι αν μάθεις σε ένα Πανεπιστήμιο, είναι αδύνατο να διδαχθείς τα πάντα και να ξέρεις πώς θα αντιμετωπίσεις κάθε τι που θα προκύψει στη μελλοντική σου δουλειά. Αν όμως έχεις ως εφόδιο τον τρόπο σκέψης για να επιλύσεις ένα πρόβλημα και έχεις τις απαραίτητες δεξιότητες, μπορείς να ανταπεξέλθεις στα πάντα.

Αυτό που έχω μάθει μέσα από την εμπειρία μου είναι ότι πρέπει να αποδεικνύεις τι αξίζεις συνεχώς. Πρέπει να σκέφτεσαι ότι κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα και να κερδίζεις κοπιάζοντας. Πρέπει να επικεντρώνεσαι στους στόχους σου και να σκέφτεσαι συνέχεια την επιτυχία και να την κυνηγάς. Γενικά πιστεύω πως, αν προσπαθείς να ξεπεράσεις τους άλλους, δεν γίνεσαι ποτέ καλύτερος. Μόνο όταν ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου βελτιώνεσαι και πετυχαίνεις.

Επιτυχία είναι πρώτα να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου

Αν τον αγαπήσεις θα πιστέψεις πως έχεις τη δυνατότητα να πετύχεις και να γίνεις σπουδαίος. Να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου και να βρίσκεις μεθόδους να τις μετατρέπεις σε δύναμη. Έτσι πετυχαίνεις σε όλους τους τομείς. Για μένα, το να αγαπήσω τον εαυτό μου ήταν η αφετηρία για να καταλάβω ότι μπορώ να καταφέρω αυτά που θέλω.