
Συμμετοχή στο Διεθνές δίκτυο COST μέσω της δράσης DIGI-net

Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στο Διεθνές δίκτυο COST (European Coalition for Science and Technology) στη Δράση CA21107 DIGI-net. Η συμμετοχή αφορά σε έργο με τίτλο: Ανισότητες στην εργασία στην ύστερη ζωή επανακαθοριζόμενες από την ψηφιοποίηση.
Το Παν. Frederick είναι μέλος του διακεκριμένου διεθνούς δικτύου COST μέσω της δράσης DIGI-net. Η δράση αυτή συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Mendel στην Brno και επικεντρώνεται στην επίδραση της ψηφιοποίησης στις ανισότητες της αγοράς εργασίας στην ύστερη ζωή. Οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας υφίστανται μια ψηφιακή επανάσταση, μέσα από την συνδιαμόρφωσή τους από την πληροφορική, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές διαφορές στο επίπεδο ψηφιοποίησης σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, παρατηρείται άνοδος του ποσοστού των εργαζομένων ηλικίας 50+ που παραμένουν στο εργατικό δυναμικό για περισσότερο χρόνο από ότι προηγουμένως. Πώς η ψηφιοποίηση επηρεάζει τους εργαζόμενους από 50 και άνω, είναι ακόμα ασαφές, γι' αυτό το DIGI-net ασχολείται ερευνητικά με αυτό το σύνθετο ζήτημα.
Ο κύριος στόχος της δράσης είναι να ξεπεράσει τα κρίσιμα κενά στην εννοιολογική καινοτομία και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και της χάραξης πολιτικής, αντιμετωπίζοντας καλύτερα τις ανισότητες στην εργασία που επανακαθορίζονται από την ψηφιοποίηση.
Το έργο συγκεντρώνει περισσότερους από 400 ερευνητές από 44 χώρες παγκοσμίως. Της δράσης ηγούνται η Καθηγήτρια Martina Rašticová από το Πανεπιστήμιο Mendel στο Brno (Πρόεδρος της Δράσης) και η Καθηγήτρια Petia Genkova από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Όσναμπρικ (Αντιπρόεδρος της Δράσης).
Οι κύριες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την οργάνωση τουλάχιστον τριών ετήσιων διεθνών εκδηλώσεων (συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων της διαχειριστικής επιτροπής, των σχολών εκπαίδευσης και των πολιτικών εκδηλώσεων), την υποστήριξη βραχυπρόθεσμων επιστημονικών αποστολών και την απονομή επιχορηγήσεων για ανεξάρτητη έρευνα και συμμετοχή σε συνέδρια. Τα παραδοτέα περιλαμβάνουν επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενημερωτικά δελτία πολιτικής και την προετοιμασία δύο μονογραφιών ανοιχτής πρόσβασης.
Η έρευνα διεξάγεται σε πέντε ομάδες εργασίας που επικεντρώνονται στη ψηφιοποίηση και τις ανισότητες, την οργανωσιακή κουλτούρα ηλικίας, την υγεία των εργαζομένων της 3ης ηλικίας, την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής, και τη συνεργασία με τα κοινωνικά, εταιρικά και ειδησεογραφικά μέσα. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης ένα Φόρουμ Νέων Ερευνητών και Καινοτόμων και μια Ομάδα Αναφοράς για τους εργαζόμενους της 3ης ηλικίας.
Την Κύπρο εκπροσωπούν στην Δράση η Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Λουκία Δημητρίου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πετρούλα Μαυρικίου.