ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσίαση νέων μεθόδων για την παρακολούθηση της πτηνοπανίδας

Το Πανεπιστήμιο Frederick διοργάνωσε στις 20 Νοεμβρίου, εργαστήριο με τίτλο "Ακουστικοί Αισθητήρες και Βιοποικιλότητα: Μια Καινοτόμος Προσέγγιση για την Παρακολούθηση της Πτηνοπανίδας".

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου BIOMON, που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Frederick, και το παρακολούθησαν ερευνητές/τριες και λειτουργοί κυβερνητικών τμημάτων με αντικείμενο την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ο εισηγητής και ερευνητής στο έργο BIOMON, Δρ Χρίστος Μαμμίδης, παρουσίασε τους διάφορους τύπους ακουστικών αισθητήρων, τις κατηγορίες ακουστικών δεδομένων που συλλέγουν, και πώς αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση των πουλιών σε οικολογικά σημαντικές περιοχές.

Ο Δρ Μαμμίδης παρουσίασε, επίσης, τα αποτελέσματα από την ανάλυση των ακουστικών δεδομένων που συλλέχθηκαν σε 61 τοποθεσίες στην Κύπρο την περασμένη άνοιξη, ως μέρος του BIOMON.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος HORIZON EUROPE – ERA Fellowships, στοχεύει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την παρακολούθηση της πτηνοπανίδας σε αγροτικές περιοχές υψηλής φυσικής αξίας της Κύπρου. Η παρουσία των πουλιών σε τέτοιες περιοχές αποτελεί σημαντικό δείκτη της οικολογικής τους κατάστασης, και μεταβολές στη πτηνοπανίδα μπορούν να υποδείξουν αλλαγές στο περιβάλλον και την ποιότητα του οικοσυστήματος.

Για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται η Μονάδα Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick και η ερευνητική ομάδα Computational Intelligence Laboratory. 

biomon workshop Nov 2023 frederick universityBIOMON research project logo EU FUNDED sm

Previous article icon-grid View all articles Next article