Διαδικτυακό εργαστήριο δημιουργικής γραφής στις 13 Φεβρουαρίου
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διαπολιτισμικές Σπουδές και την Ελληνική ως 2η/Ξένη Γλώσσα, διοργανώνει διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα «Το γνωστικό αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής. Εκπαιδευτικές προοπτικές και συγγραφικές προκλήσεις».
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου στις 18:00-20:00 και θα το παρουσιάσει ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η Δημιουργική Γραφή ως γνωστικό αντικείμενο έχει καθιερωθεί πλέον στον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ η διδακτική της αξιοποίηση στη διδασκαλία της Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και πολλών μαθημάτων των Θετικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποδεικνύει τη δυναμική της.
Ειδικά στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ελληνικής ως 2ης/ξένης γλώσσας, οι τεχνικές δημιουργικής γραφής αποτελούν σημαντικό εργαλείο καθώς εξοικειώνουν τόσο τους μαθητές/τριες όσο και ενήλικες στην παραγωγή συνεχούς λόγου.
Παράλληλα, με τη δημιουργική γραφή ως εργαλείο μάθησης, καλλιεργούνται κοινωνικές δεξιότητες όπως η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η ενσυναίσθηση, η προσωπική και κοινωνική υπευθυνότητα αλλά και συγκεκριμένες γλωσσικές δεξιότητες, όπως ορίζονται στο Κοινό Eυρωπαϊκό Πλαίσιο Γλωσσικής Αναφοράς. Το πλαίσιο αυτό διαθέτει αναφορές στις οποίες τονίζεται η σημασία της αισθητικής και παιγνιώδους χρήσης της γλώσσας, ενώ γίνεται αναφορά και στη Δημιουργική Γραφή.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο/η για τα πιο πάνω θέματα.
Ο Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος είναι Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Δημιουργικής Γραφής. Έχει εκδώσει εννέα (9) επιστημονικά συγγράμματα και συγγράψει περισσότερα από 150 άρθρα σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο και τον πολιτισμό «Βιβλιολογείον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εποπτεύει τη συγγραφή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο Λύκειο (2021). Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, υπεύθυνος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Διεθνές Δίκτυο Memità: “Memory, Identity, Integration to Identify Analysis Models in Media Communication”, είναι ποιητής και πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas», υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά.
Το διαδικτυακό εργαστήριο (webinar) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 18:00. Για εγγραφές ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ.