ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη Προέδρου και Εκτ. Διευθύντριας του Δικτύου Πανεπιστημίων EU-CONEXUS

Στις 14 και 15 Νοεμβρίου υποδεχτήκαμε τον Πρόεδρο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, Πρύτανη του Πανεπιστημίου La Rochelle, Καθηγητή Jean-Marc Ogier, και την Εκτελεστική Διευθύντρια του Δικτύου, Δρ Isabella Baer-Eiselt.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα από τα εννέα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη που συμμετέχουν στο EU-CONEXUS, μια ισχυρή συμμαχία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη ενός κόμβου αριστείας για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο.

Τον Καθηγητή Ogier και τη Δρα Baer-Eiselt υποδέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, και ο Πρύτανης, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους. Οι φιλοξενούμενοι ενημερώθηκαν για την πρόοδο των στόχων του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του EU-CONEXUS, ενός από τα «πανεπιστήμια του μέλλοντος» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, με τον Καθηγητή Δημοσθένους συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της κοινοπραξίας, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας στο επόμενο δια ζώσης Συμβούλιο Πρυτάνεων του EU-CONEXUS, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το 2025. Στην ατζέντα θα τεθούν, επίσης, η περαιτέρω ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας για την ευφυή, αειφόρο διαχείριση των αστικών παράκτιων ζωνών και η ενίσχυση των ακαδημαϊκών ευκαιριών που προσφέρει το EU-CONEXUS, μέσα από την προσφορά τόσο κοινών προγραμμάτων σπουδών όσο και σύντομων ταχύρρυθμων επιμορφωτικών προγραμμάτων (micro credentials),

Ο Πρόεδρος και η Εκτελεστική Διευθύντρια του EU-CONEXUS ενημερώθηκαν για την έρευνα αιχμής που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο και ξεναγήθηκαν στο Εργαστήριο Biochemistry, Molecular Biology and Biotechnology Research Lab από τη Δρα Μαρία Ρίκκου Καλλουρκώτη, Αναπληρώτρια Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, και τη Δρα Δέσποινα Χαραλάμπους, επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Βιοχημείας, Μοριακής Bιολογίας και Βιοτεχνολογίας (BMBB). Επισκέφτηκαν, επιπλέον, τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τμήματος και εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου σε διάφορες δράσεις του EU-CONEXUS, Καθηγητή Βύρωνα Ιωάννου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα βιωσιμότητας των ακτών και των παράκτιων πόλεων, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση The Sun and Us, από τη Δρα Χριστίνα Οικονόμου, μέλος της Ερευνητικής Μονάδας CyIRG (Cyprus Ionospheric Research Group). Η έρευνα παρουσιάζεται στον Πολυχώρο «Σταθμός» του Πανεπιστημίου Frederick.

euconexus visit frederick university 2024 3

Στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό, συναντήθηκαν με τον Δρα Άγγελο Μενελάου, Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου, και συζήτησαν την ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και στη στήριξη του στόχου της Λεμεσού να καταστεί κλιματικά ουδέτερη. Όπως επισημάνθηκε, η έρευνα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EU-CONEXUS για τη βιώσιμη ανάπτυξη αστικών παράκτιων περιοχών. Σημειώνεται πως το ετήσιο Blue Limassol Forum, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο Συνέδριο για θέματα βιωσιμότητας της πόλης της Λεμεσού, θα πραγματοποιηθεί φέτος με την εμπλοκή ερευνητών/τριών των εννέα Πανεπιστημίων του EU-CONEXUS.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψή τους στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος και η Εκτελεστική Διευθύντρια του EU-CONEXUS συναντήθηκαν με τον Καθηγητή Κώστα Μάντζαλο της Σχολής Τεχνών και Επικοινωνίας, και ενημερώθηκαν για το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του EU-CONEXUS, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό τον Μάιο 2025. Περισσότεροι από 300 φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ευρώπη αναμένεται να ταξιδέψουν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε ένα από τα εννέα Πανεπιστήμια της κοινοπραξίας. Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ EU-CONEXUS στη Λεμεσό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, κοινωνικό εταίρο του EU-CONEXUS, και τον Δήμο Ανατολικής Λεμεσού.

Κατά την παραμονή των δύο φιλοξενούμενων στην Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Frederick παρέθεσε δείπνο προς τιμή τους. Στο δείπνο παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους πρέσβεις από χώρες που πανεπιστήμιά τους συμμετέχουν στο δίκτυο EU-CONEXUS. Συγκεκριμένα παρέστησαν οι πρέσβεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Ιρλανδίας και ο Επιτετραμμένος της διπλωματικής αποστολής της Γερμανίας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου επέδωσε αναμνηστικά δώρα ενώ σε δήλωσή του ευχαρίστησε τους δύο φιλοξενούμενους για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και τις προοπτικές του EU-CONEXUS. Επισήμανε, δε, την προσφορά του Καθηγητή Ogier, εμπνευστή του Δικτύου.

euconexus visit frederick university 2024 2

Tο EU-CONEXUS είναι μία από τις κοινοπραξίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την ενδυνάμωση στρατηγικών συνεργασιών και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού των Πανεπιστημίων της Ευρώπης στον διεθνή χώρο.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν το Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Católica de Valencia “San Vicente Mártir” (Ισπανία), το University of Zadar (Κροατία), το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος), το South East Technological University (Ιρλανδία) και το University of Rostock (Γερμανία).

Previous article icon-grid View all articles Next article