Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό ένα δίκαιο, ασφαλές και διαφανές αθλητικό περιβάλλον
Το Πανεπιστήμιο υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, και με την Εθνική Σχολή Δεοντολογίας Αθλητισμού, με σκοπό την προώθηση στρατηγικών δράσεων στον χώρο του αθλητισμού.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν, στο πλαίσιο τελετής στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, κος Ευθύμιος Α. Ευθυμίου, και η Πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας Αθλητισμού, κα Χριστίνα Ιωάννου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του τέως Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), κ. Αντρέα Μιχαηλίδη, του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ), κ. Περικλή Μάρκαρη, του Προέδρου της ΚΕΣΟΑ (Cyprus Olympians Association), κ. Κώστα Παπακώστα, φοιτητών/τριών, ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου και αθλητικών παραγόντων.
Το Μνημόνιο παρέχει μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων με σκοπό την προαγωγή της γνώσης και την ευαισθητοποίηση σε θέματα δεοντολογίας.
Κύριος άξονας όλων των δραστηριοτήτων είναι η δημιουργία ενός δίκαιου, ασφαλούς και διαφανούς αθλητικού περιβάλλοντος. Για την υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου, σημαντική εμπλοκή θα έχει το ακαδημαϊκό προσωπικό του Προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Frederick.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η υπογραφή αυτού του μνημονίου σηματοδοτεί τη δέσμευσή μας για την προώθηση της δεοντολογίας και της προστασίας του αθλητισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σύμπραξη, ενισχυμένη από τη συνεργασία του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick, θα έχει θετικά αποτελέσματα και θα δημιουργήσει ένα μέλλον για τον αθλητισμό που θα αντικατοπτρίζει τις αξίες μας.»
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, κ. Ευθύμιος Α. Ευθυμίου, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η δημιουργία της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας του Αθλητισμού ήταν μια επίπονη εργασία στην οποία πιστέψαμε όλοι και τελικά τη φέραμε εις πέρας στις 21 Οκτωβρίου 2024. Οι στόχοι είναι πάρα πολλοί και αφορούν στην επιμόρφωση όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό. Είναι γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το πρώτο κυπριακό Πανεπιστήμιο με το οποίο υπογράφουμε Μνημόνιο Συνεργασίας και προσδοκούμε σε μια πολύπλευρη συνεργασία, αξιοποιώντας το πολύ αξιόλογο διδακτικό προσωπικό του προγράμματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ιδιαίτερα θα δοθεί έμφαση στα παιδιά και τους έφηβους, στους μαθητές και τις μαθήτριες δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ούτως ώστε να προσπαθήσουμε να τους μεταφέρουμε τα πολύ υψηλά ιδανικά του αθλητισμού και του ολυμπισμού».
Ο κ. Ευθυμίου έδωσε σύντομη διάλεξη στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick, αναλύοντας τις πρόνοιες της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό.
Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας Αθλητισμού, Δρ Χριστίνα Ιωάννου, επισήμανε: «Ο αθλητισμός είναι ένας καθρέφτης αξιών, όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός. Η διαφύλαξη αυτών των αρχών είναι καθοριστική για την ακεραιότητα του αθλητισμού και τη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος για αθλητές και φιλάθλους. Αναμφίβολα, η επιμόρφωση σε θέματα δεοντολογίας είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση ενός υγιούς αθλητικού περιβάλλοντος και τη διάδοση των ηθικών αξιών.»
Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας Αθλητισμού, τονίζοντας τη βεβαιότητά της για την ουσιαστική συμβολή και στήριξη του Πανεπιστημίου Frederick στην υλοποίηση των στόχων της.
Όπως ανέφερε η Δρ Έλενα Παπακώστα, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας: «Το πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού προσφέρει διαχρονικά, πολύπλευρα και πολυσχιδώς, σε θέματα που άπτονται της επιστημονικής βάσης του αθλητισμού. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των δράσεων του μνημονίου, για ένα καλύτερο, τίμιο και ‘καθαρό’ αθλητισμό. Μέσα από την επιστημονική κατάρτιση και την εμπλοκή σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, το Πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έχει αποδείξει τη δέσμευσή του στη διαμόρφωση αθλητικών επιστημόνων και στη διασφάλιση της ακεραιότητας και ενίσχυσης των θεμελιωδών αρχών του αθλητισμού».
Για την επίτευξη των στόχων τους, τα τρία μέρη θα συνεργαστούν στον σχεδιασμό κοινών ενεργειών, δράσεων και προγραμμάτων, στην εκπόνηση μελετών και επιστημονικής έρευνας σε ζητήματα δεοντολογίας, προστασίας του αθλητισμού, βελτίωσης του έργου των προπονητών/τριών και αξιοποίησης στατιστικών δεδομένων, στην ανάπτυξη προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης κάθε εμπλεκόμενου/ης στον αθλητισμό, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχόλησης και επαγγελματικών προοπτικών (dual career) κ.α.