ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για το ερευνητικό πρόγραμμα RE.MA.C.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές Σπουδές και η Ελληνική ως 2η/Ξένη γλώσσα» πραγματοποιεί την 4η και τελευταία διάλεξη για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, την Τρίτη 14 Μαΐου. Η διάλεξη θα είναι διαδικτυακή και ανοιχτή στο ευρύ κοινό. 

Παρουσιάσεις θα έχουν οι εκπαιδευτικοί κα Μαρία Νεοκλέους και κα Μαρία Βασιλείου και η Δρ Ελένη Κυρατζή.

Η κα Νεοκλέους και η κα Βασιλείου είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εκπαιδευτική Διοίκηση και επικεντρώνονται στη διδασκαλία παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Κατά τη διάλεξη, θα παρουσιάσουν τη διαδικασία σχεδιασμού, παραγωγής και εφαρμογής εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μεικτές τάξεις. Θα πραγματοποιήσουν έναν απολογισμό και θα επικεντρωθούν στα πλεονεκτήματα, στις προοπτικές και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν.

Η Δρ Κυρατζή, κάτοχος Διδακτορικού στην Αναγνωστική Ανάπτυξη Δίγλωσσων Μαθητών/τριών από το Πανεπιστήμιο του Manchester Αγγλίας, θα παρουσιάσει έργο από το διδακτορικό της, όπου διερεύνησε τους παράγοντες που αλληλεπιδρούν στη διαμόρφωση της αναγνωστικής ανάπτυξης των δίγλωσσων ελληνόφωνων/αγγλόφωνων και αντίστοιχων μονόγλωσσων παιδιών. Σε αυτό το ερευνητικό πλαίσιο χρησιμοποίησε την πολλαπλή περιπτωσιακή μελέτη με τη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων. Διερευνήθηκε, συγκεκριμένα, η γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών σε συσχετισμό με την τυπική εκπαίδευση, τις μεθόδους ανάπτυξης της ανάγνωσης καθώς και με την κυρίαρχη γλώσσα των παιδιών στα δύο συγκείμενα, Αγγλία και Κύπρο. Ως μέσα της έρευνας κατασκευάστηκαν δοκίμια στα ελληνικά από τα αγγλικά καθώς και λεξιλογικές/φωνολογικές ασκήσεις. Η διαδικασία κατασκευής των δραστηριοτήτων σε μονόγλωσσους και δίγλωσσους πληθυσμούς βοήθησε στην αντίστοιχη διαμόρφωση διαβαθμισμένων γλωσσικών δραστηριοτήτων για το πρόγραμμα RE.MA.C.

Το ερευνητικό έργο RΕ.ΜΑ.C. (Reinventing Mainstream Classrooms), συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 και υλοποιείται από έξι εταίρους: το Πανεπιστήμιο Frederick, με επικεφαλής τη Δρα Νάνσια Κυριάκου, Λέκτορα στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Ελλάδα), τον ΜΚΟ CARDET (Κύπρος), τον Οργανισμό SOS Malta (Μάλτα), το CESIE (Ιταλία) και το Universidade do Algarve (Πορτογαλία). Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και δημιουργία μίας πρωτοποριακής, εκπαιδευτικής πλατφόρμας με πολυτροπικό και πολυγλωσσικό υλικό που θα προσφέρει γλωσσική στήριξη σε παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο ενώ θα βρίσκονται στη γενική τάξη διδασκαλίας. Παράλληλα, η πλατφόρμα στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων διαπολιτισμικής ικανότητας όλων των μαθητών/τριών της γενικής τάξης. Στo πλαίσιo του προγράμματος, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετέχουν σε επιμορφώσεις σε θέματα γλωσσικής διδασκαλίας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Πληροφορίες:

Διάλεξη «Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για το RE.MA.C.

Τρίτη 14 Μαΐου, 18:00-20:00

Για εγγραφή και συμμετοχή στο webinar, ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ

Previous article icon-grid View all articles Next article