«Επαναπροσδιορίζοντας τη γενική τάξη»: Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Frederick
Καινοτόμες πρακτικές για την ενίσχυση των γλωσσικών, διαπολιτισμικών και ψηφιακών δεξιοτήτων στα δημοτικά σχολεία θα παρουσιαστούν κατά την Ημερίδα «Επαναπροσδιορίζοντας τη γενική τάξη», που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου.
Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό, από τις 15:30 μέχρι τις 19:30 και αποτελεί την τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου RΕ.ΜΑ.C. (Reinventing Mainstream Classrooms), το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Frederick με τη συμμετοχή άλλων πέντε εταίρων: το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Ελλάδα), CARDET (Κύπρος), SOS Malta (Μάλτα), CESIE (Ιταλία) και το Universidade do Algarve (Πορτογαλία).
Κατά την Ημερίδα, θα παρουσιαστούν τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου (συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης «Ο Ρομποτούλης»), και εκπαιδευτικό υλικό που θα εμπλουτίζει τη σχολική τάξη, παρέχοντας εργαλεία μάθησης σε μαθητές και μαθήτριες δημοτικής εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως υποβάθρου, επιπέδου γλωσσομάθειας ή ετοιμότητας.
Ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο αλλά και εκπαιδευτικοί που αξιοποίησαν τις καινοτόμες πρακτικές του έργου στις τάξεις τους, θα μοιραστούν την εμπειρία τους, προσφέροντας μια πολύτιμη ευκαιρία στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να γνωρίσουν και να συζητήσουν τα εργαλεία και τη μεθοδολογία του RE.MA.C.
«Ποιες είναι οι διδακτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών σήμερα, και ποιες οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών; Σε αυτά τα δύο ερωτήματα επιδιώξαμε να δώσουμε απαντήσεις μέσα από το έργο RE.MA.C. Απώτερος στόχος, να εισηγηθούμε δίκαιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, να παρέχουμε εργαλεία που θα αναπτύσσουν τις βασικές γλωσσικές, διαπολιτισμικές και ψηφιακές τους δεξιότητες και να προσφέρουμε σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας», σημειώνει η Δρ Νάνσια Κυριάκου, Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, Συντονίστρια του προγράμματος RE.MA.C. και Συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαπολιτισμικές Σπουδές και η Ελληνική ως 2η Γλώσσα».
Την Ημερίδα στις 28 Νοεμβρίου θα χαιρετίσουν ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, ο Καθ. Χαράλαμπος Βρασίδας, Εκτελεστικός Διευθυντής του CARDET, ο κος Μάριος Στυλιανίδης, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης και η Δρ Έλενα Χατζηκακού, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου RE.MA.C. από την ομάδα της κοινοπραξίας, και δύο στρογγυλές τράπεζες, για τον ρόλο των πολλαπλών γραμματισμών στη γενική τάξη διδασκαλίας, για την εφαρμογή τους στην πράξη και για τις προκλήσεις στη σύγχρονη εκπαίδευση.
Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν οι: Μύρια Βασιλείου (ΠΟΕΔ), Νίκλεια Ετεοκλέους (Πανεπιστήμιο Frederick), Σταυρούλα Κοντοβούρκη (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Μαρία Μητσιάκη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Σταυρούλα Τσιπλάκου (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Παναγιώτης Κοσμά (Πανεπιστήμιο Λεμεσού), Σπύρος Σοφοκλέους (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου), Παυλίνα Χατζηθεοδούλου (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου), Μάριος Στυλιανίδης (Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας).
Η Ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ερευνητές/τριες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και φοιτήτριες.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της Ημερίδας, ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ. Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.
Το έργο RE.MA.C. συγχρηματοδοτείται από το Προγράμμα Erasmus+ ΚΑ2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.