The Journey <br> To My Success

The Journey
To My Success

Χριστίνα Αλεξάνδρου:
«Επιτυχία είναι
πάντα να ακολουθείς την εξέλιξη, να μαθαίνεις και να προχωράς»

Mη φοβάσαι να κάνεις λάθη και μη ντρέπεσαι να παραδεχθείς ότι δεν ξέρεις κάτι

Το όνειρό μου ήταν να γίνω μηχανικός αυτοκινήτων. Μηχανικός ήταν ο πατέρας μου, αλλά και η μητέρα μου είχε τις γνώσεις και βοηθούσε στο συνεργείο του. Ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ και παρακολουθώντας έμαθα τη δουλειά κι έφτασα σε ένα πολύ καλό σημείο. Η μητέρα μου, όμως, δεν συμφωνούσε να γίνω μηχανικός, γιατί θεωρούσε ότι ήδη υπάρχουν πολλοί μηχανικοί. Αφού κατάφερε να με πείσει, αποφάσισα να γίνω ηλεκτρολόγος. Κι όταν ήρθε η ώρα να πάω στο λύκειο, ακολούθησα τον κλάδο των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων στην Τεχνική Σχολή.

Το σημαντικότερο για μένα ήταν να δουλεύω με τα χέρια μου

Δεν ήθελα με τίποτα να κάθομαι σε ένα γραφείο. Το επάγγελμα της ηλεκτρολόγου μου άρεσε πολύ γιατί μου πρόσφερε άμεσα πρακτική γνώση και έτσι μπόρεσα να αρχίσω παράλληλα δουλειά. Μάλιστα ήμουν πολύ καλή σ’ αυτό! Στην πορεία σκέφτηκα ότι στο επάγγελμα της ηλεκτρολόγου θα είχα ασταθή ωράρια και θα με δυσκόλευε στο μέλλον, όταν θα αποκτούσα οικογένεια. Επιπλέον, είχα τις δυνατότητες να σπουδάσω, μιας και ήμουν άριστη μαθήτρια και ένα πτυχίο θα μου εξασφάλιζε καλύτερες προοπτικές εργοδότησης. Έτσι άλλαξα ξανά πλεύση.

christina alexandrou journeytomysuccess photo

Πήρα την απόφαση να σπουδάσω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται αρκετό διάβασμα, δεν είναι εύκολος κλάδος και εγώ ήμουν πάντα πιο πρακτικός τύπος. Έχει όμως αρκετό ενδιαφέρον και προοπτικές εργοδότησης. Έχοντας τελειώσει τον πρακτικό κλάδο της Τεχνικής Σχολής, δεν είχα διδαχθεί την απαραίτητη ύλη στα μαθηματικά και τη φυσική για να δώσω Παγκύπριες εξετάσεις και να πάω σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ψάχνοντας ανάμεσα στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η καλύτερη επιλογή ήταν για μένα το Πανεπιστήμιο Frederick.

Το Πανεπιστήμιο Frederick, σε σύγκριση με άλλα Πανεπιστήμια απ’ όσα ακούω, έχει ένα πολύ φιλικό και οικείο περιβάλλον. Οι καθηγητές είναι πολύ βοηθητικοί και προσιτοί, δημιουργώντας ένα κλίμα πολύ θετικό.

Υπάρχει γενικά μια κουλτούρα αλληλοκατανόησης, στήριξης και βοήθειας

Μια «οικογενειακή» προσέγγιση που τη συναντάς σε όλα τα επίπεδα. Κι επειδή επέλεξα έναν ανδροκρατούμενο κλάδο, πρέπει να πω ότι εντός του Πανεπιστημίου δεν συνάντησα την παραμικρή διάκριση, ούτε από καθηγητή ούτε από συμφοιτητή.

2

Πρέπει να πω ότι η εξάλειψη των διακρίσεων είναι μέρος της φιλοσοφίας και της κουλτούρας του Πανεπιστημίου και δίνεται μεγάλη σημασία σε θέματα ισότητας, ίσων ευκαιριών και συμπερίληψης. Τη χρονιά που πέρασε, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, διοργάνωσε μία συνάντηση με όλες τις φοιτήτριες που σπουδάζουμε στους λεγόμενους ανδροκρατούμενους κλάδους, θέλοντας να ακούσει τις εμπειρίες μας. Ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η συνάντηση.

Είμαι το μοναδικό κορίτσι του Τμήματος στη Λεμεσό και υπάρχει άλλη μία στο Τμήμα της Λευκωσίας. Δεν με ενοχλεί καθόλου αυτό, ίσως επειδή είμαι και συνηθισμένη από την Τεχνική Σχολή, όπου επίσης ήμουνα το μοναδικό κορίτσι. Δεν είχα εισπράξει αρνητικά σχόλια, ούτε είχα γίνει στόχος διακρίσεων από συμμαθητές και συμφοιτητές μου, παρά μόνο από κάποιους καθηγητές της Τεχνικής. Δεν θα ξεχάσω, στην τρίτη λυκείου, ένας καθηγητής μας ρώτησε τι θέλουμε να κάνουμε μετά το σχολείο και όταν είπα ότι θα εργαστώ ως ηλεκτρολόγος, απάντησε: «εγώ προσωπικά αν ήθελα ηλεκτρολόγο να έρθει για δουλειές στο σπίτι μου δεν θα έπαιρνα ποτέ γυναίκα»! Και πρέπει να πω ότι οι συμμαθητές μου, που ήταν όλοι αγόρια, ενοχλήθηκαν πολύ με το σχόλιό του. Υπήρξαν και συμμαθητές μου στην πρώτη τάξη που αμφέβαλλαν για μένα, όμως στην πορεία άλλαξαν στάση, αφού είδαν ότι ήμουν άριστη, τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό. Στη δουλειά μου ως ηλεκτρολόγος, υπήρξε ένας συνάδελφος ο οποίος αρχικά μου πήγαινε κόντρα και μου συμπεριφερόταν σαν να ήμουν εκεί για να καθαρίζω και να συμμαζεύω τις ακαταστασίες τους. Όταν διαπίστωσε ότι ήμουν πράγματι καλή στη δουλειά μου, όχι απλά άλλαξε στάση, αλλά άρχισε να με παινεύει και να λέει σε όλους πόσο καλή είμαι..

Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θα σε αμφισβητήσουν και θα προσπαθήσουν να σε μειώσουν

Σε κάθε κορίτσι εκεί έξω που θέλει πραγματικά να ακολουθήσει ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, θα έλεγα λοιπόν να μην ακούσει κανέναν. Πάντα θα βρεθεί κάποιος να σε κρίνει κακόβουλα, όμως, αυτό δεν πρέπει να σε κάνει να αμφισβητήσεις η ίδια τον εαυτό σου. Συνέχισε να κάνεις αυτό που αγαπάς, γίνε πολύ καλή σ’ αυτό και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να κλείσεις όλα τα στόματα. Κάποιες φορές χρειάζεται να απαντάς, με ευγένεια πάντα, αλλά να μη δέχεσαι τις προσβολές σιωπηλά. Να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και να βάζεις όρια στους άλλους.

Επιτυχία για μένα είναι να προσπαθείς να μαθαίνεις από τους καλύτερους σου. Να μη φοβάσαι να κάνεις λάθη και να μην ντρέπεσαι να παραδεχθείς ότι δεν ξέρεις κάτι. Πάντα υπάρχουν πράγματα να μάθεις. Ειδικά στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας, όσο περισσότερο προχωρά η τεχνολογία, τόσο περισσότερα πρέπει να μάθεις για να εξελιχθείς. Μόνο έτσι βελτιώνεσαι και γίνεσαι καλύτερη. Πάντα να ακολουθείς την εξέλιξη, να μαθαίνεις και να προχωράς. Αυτός είναι ο ορισμός της επιτυχίας.