Επιτυχής αξιολόγηση και πιστοποίηση του Τμήματος Νομικής και των προγραμμάτων σπουδών του
Το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοινώνει την επιτυχή αξιολόγηση και πιστοποίηση του Τμήματος Νομικής και των προγραμμάτων σπουδών του, από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).
Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν το Πτυχίο Νομικής - LLB, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Δημόσιο Δίκαιο και το Διδακτορικό στη Νομική. Τα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα από το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ το πτυχίο Νομικής ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις για εγγραφή στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κατόπιν σχετικών εξετάσεων.
Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει αναγνωριστεί από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές ίδρυμα προς τα ελληνικά Α.Ε.Ι. και το πτυχίο Νομικής εξασφαλίζει εγγραφή στα μητρώα των Δικηγόρων στην Ελλάδα κατόπιν σχετικών εξετάσεων.
Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick έχει καθιερωθεί με τα υψηλού επιπέδου προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρει. Με διδακτικό προσωπικό που αποτελείται από διακεκριμένους/ες και έμπειρους/ες ακαδημαϊκούς και νομικούς, με μεγάλη εμπειρία και αναγνώριση, συνεργασίες με διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης, και πολυβραβευμένους/ες απόφοιτους/ες και φοιτητές/τριες, προσφέρει όλα τα εφόδια για μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και ανέλιξη.
Συγκεκριμένα πιστοποιήθηκαν τα ακόλουθα προγράμματα:
- Πτυχίο Νομικής - LLB (4 ακαδημαϊκά έτη, 240 ECTS)
Σκοπός του Προγράμματος Νομικής είναι η πολυσύνθετη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών/τριών στα διάφορα και διαρκώς εξελισσόμενα αντικείμενα του Δικαίου. Στο πρόγραμμα Νομικής διδάσκονται μαθήματα όπως: Ποινικό Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, Κυπριακό και Ελληνικό Δίκαιο, Δίκαιο των Εταιρειών, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αστικό Δίκαιο, Ναυτικό Δίκαιο κ.ά. Το Ελληνικό Δίκαιο διδάσκεται ακριβώς όπως και στις Νομικές Σχολές της Ελλάδας, με αντίστοιχη ύλη.
Στο Πρόγραμμα διδάσκουν καταξιωμένοι/ες ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και νομικοί, όπως ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης (Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου), ο Ομότιμος Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής (Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Εγκληματολογίας, προεδρεύων της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Έγκλημα και Θέματα Εγκληματικότητας), ο Δρ Ανδρέας Μαυρογιάννης (Μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, τέως Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, πρώην Πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών), η Δρ Ηλιάνα Νικολάου (Δικαστής Οικογενειακού Δικαίου, πρώην Επίτροπος Διοικήσεως), ο κος Ανδρέας Πασχαλίδης (πρώην δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέλος της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης) και ο κος Γιώργος Χριστοφίδης (Αντιπρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου).
- Μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο - LLM (3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, 90 ECTS)
Το Πρόγραμμα προσφέρει εξειδικευμένη γνώση και παρέχει σε φοιτητές και φοιτήτριες δεξιότητες που θα τους/τις βοηθήσουν να εμβαθύνουν στα σύνθετα ζητήματα του δημόσιου δικαίου και να συνδράμουν στις λύσεις τους. Απευθύνεται σε δικηγόρους – νομικούς συμβούλους, οι οποίοι/ες χειρίζονται διοικητικές, φορολογικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις, καθώς και υποθέσεις σχετικές με δημόσιες συμβάσεις και ανθρώπινα δικαιώματα. Απευθύνεται, επίσης, σε στελέχη φορέων και οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς καλύπτει ευρύ φάσμα ζητημάτων δημοσίου δικαίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευρωπαϊκή διάσταση των ζητημάτων, καθώς και στη μελέτη δημόσιου συγκριτικού δικαίου, κυρίως ελληνικού, κυπριακού και ευρωπαϊκού. Η γλώσσα παρακολούθησης είναι η ελληνική.
- Διδακτορικό στη Νομική
Πρόκειται για νέο πρόγραμμα σπουδών, που επικεντρώνεται στη νομική έρευνα και οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Ο/η διδακτορικός/ή φοιτητής/τρια επιλέγει το αντικείμενο στο οποίο θα εκπονήσει την έρευνά του/της με την καθοδήγηση καθηγητή/τριας με ερευνητική δραστηριότητα και εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν αίτηση, μετά από σχετική προκήρυξη θέσεων, στα πιο κάτω γνωστικά αντικείμενα: Συνταγματικό Δίκαιο, Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία, Θεμελιώδη Δικαιώματα, Αστικό Δίκαιο – Πολιτική Δικονομία, Διοικητικό Δίκαιο – Διοικητική Δικονομία, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Δημόσιες Συμβάσεις, Φορολογικό Δίκαιο, Δίκαιο Ανταγωνισμού – Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Εγκληματολογία, Δίκαιο Περιβάλλοντος.
Το Τμήμα προσφέρει επίσης και εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (LLM) που αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε το περασμένο έτος. Το Πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και απονέμεται κοινός τίτλος σπουδών. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που απευθύνεται όχι μόνο σε δικηγόρους, αλλά και σε στελέχη εταιρειών, φορέων και οργανισμών, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην επίλυση ιδιαίτερα απαιτητικών προβλημάτων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σκοπός του συγκεκριμένου διαπανεπιστημιακού προγράμματος είναι η σε βάθος γνώση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του δικαίου που συνιστά ιδιαίτερη έννομη τάξη και διέπεται από τις δικές του αρχές. Η θεωρητική και πρακτική νομική ανάλυση δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, ενιαίας αγοράς, αλλά καλύπτει και ποικίλους άλλους τομείς, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, η πληροφορική, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ποινική δικαιοσύνη, το περιβάλλον, η ενέργεια, η ασφάλεια, οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυτιλία και η δικαστική συνεργασία στον ευρωπαϊκό χώρο. Η γλώσσα παρακολούθησης είναι η ελληνική.
Τέλος, προσφέρεται το καθιερωμένο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Ναυτικό Δίκαιο και τη Ναυτιλιακή Διοίκηση (ΜΑ/LLM). Πρόκειται για ένα από τα λίγα μεταπτυχιακά προγράμματα παγκοσμίως που προσφέρουν ειδίκευση στα ναυτιλιακά θέματα και στο δίκαιο, έτσι ώστε οι απόφοιτοι/ες να μπορούν να διαχειριστούν νομικές αλλά και επιχειρηματικές προκλήσεις. Το Πρόγραμμα συνδυάζει τα γνωστικά αντικείμενα του Δικαίου και της Διοίκησης Επιχειρήσεων, προσφέροντας στον/στη σύγχρονο/η επαγγελματία τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο του παγκόσμιου εμπορίου καθώς και στις ειδικές επιχειρηματικές πρακτικές και τα οικονομικά που το διέπουν. Η γλώσσα παρακολούθησης είναι η αγγλική.
Σημειώνεται πως κατά την αξιολόγηση του ΔΙΠΑΕ, ειδική Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης (ΕΕΑ) του Φορέα είχε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του Πανεπιστημίου Frederick και του Τμήματος Νομικής αλλά και με φοιτητές/τριες. Επιπλέον, έγινε επιθεώρηση των υποδομών του Πανεπιστημίου (αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη κ.ά), εξετάστηκαν τα βιογραφικά των διδασκόντων και διδασκουσών στα Προγράμματα του Τμήματος Νομικής και μελετήθηκε το οργανόγραμμα της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων όπου υπάγεται το Τμήμα Νομικής, μεταξύ άλλων.