Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δικαιοσύνη»
Στην παρουσία του Επικεφαλής Επιστήμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, κ. Δημήτρη Σκουρίδη, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εκδήλωση «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και εξελίξεις».
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για τη διερεύνηση, προώθηση και περαιτέρω κατανόηση θεμάτων που απαντούν σε σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου την κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό, στην παρουσία δικηγόρων και νομικών, φοιτητών και φοιτητριών, ακαδημαϊκών και άλλων ενδιαφερομένων. Στο πλαίσιό της, αναζητήθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πώς αξιοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη από δικηγόρους και δικαστές; Ποια είναι η νομική ευθύνη των Μηχανών που παράγουν Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια, η αξιοπιστία, η ορθότητα των αποφάσεων μιας μηχανής; Ποια είναι τα στάδια και ποιες οι δικλείδες ασφαλείας μέχρι την αναμενόμενη υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη, του πρώτου ολοκληρωμένου νόμου στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη;
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Δημήτρης Σκουρίδης τόνισε πως τα κατάλληλα εργαλεία για τη μετάβαση της Κύπρου σε ένα καλύτερο αύριο είναι ο συνδυασμός της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Χαιρετισμό απηύθυναν, επιπλέον, ο Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Frederick, η Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου, Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου, και ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής. Ο Αντιπρύτανης, Καθ. Κωμοδρόμος, τόνισε πως το Πανεπιστήμιο πρωτοστατεί στις σύγχρονες εξελίξεις, συμμετέχει σε έρευνα όπου γίνεται χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιτρέπει τη χρήση τεχνολογιών παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και παράλληλα καλλιεργεί τον κριτικό επιστημονικό διάλογο, με στόχο την ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης προς όφελος της κοινωνίας. Η Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Καθ. Χατζηκωνσταντίνου, σημείωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και επομένως «ο τρόπος που προσεγγίζουμε το θέμα θα καθορίσει τον κόσμο που ζούμε στο μέλλον, ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα σχετικά οφέλη, αισθανόμενοι ταυτόχρονα ασφαλείς και προστατευμένοι». Ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, Καθηγητής Κληρίδης, επισήμανε ότι η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της Δικαιοσύνης αποτελεί υπό ανάπτυξη εγχείρημα και συνεχάρη το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Νομικής για τη διοργάνωση της τόσο επίκαιρης εκδήλωσης.
Μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Νομικής και άλλοι/ες διακεκριμένοι/ες ομιλητές και ομιλήτριες από τον ακαδημαϊκό και νομικό χώρο φώτισαν, με τις εισηγήσεις τους, ξεχωριστές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στον τομέα της Δικαιοσύνης και ανέλυσαν τον αντίκτυπό της σε διάφορους τομείς του Δικαίου.
Στις δύο ενότητες της εκδήλωσης, έγινε αναφορά σε θέματα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ιδιωτικό δίκαιο, στην πνευματική ιδιοκτησία, στην πολιτική δίκη, στην πολιτική ζωή και στη Δημοκρατία. Έγινε, επιπλέον, αναφορά στις διατάξεις του προτεινόμενου Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) που αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόεδροι στα δύο πάνελ συζήτησης ήταν η Δικαστής Ρέα Λιμνατίτου, Πρόεδρος Εφετείου, και η Δρ Δέσποινα Κυπριανού, Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και επισκέπτρια Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick. Ομιλητές ήταν οι: Δρ Δημήτριος Δεβετζής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και Εμπειρογνώμων Δικαίου και Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δρ Philippe Jougleux, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ο κ. Γιώργος Χριστοφίδης, Δικηγόρος, μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Νομικής και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Frederick, η Δρ Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δικηγόρος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία, ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Δικαίου και Νέων Τεχνολογιών, και η κα. Χριστιάνα Αριστείδου, Δικηγόρος και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Frederick.