Η εκδήλωση για την προσιτή κατοικία φώτισε τις πολλές προκλήσεις στην επίτευξή της
Την Τετάρτη, 17 Μαΐου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας πραγματοποίησε εκδήλωση για την προσιτή κατοικία. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από την Καθηγήτρια Wafaa Nadim και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
Η εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, επικεντρώθηκε στον συχνά παραβλεπόμενο ρόλο της Αρχιτεκτονικής στην επίτευξη προσιτής κατοικίας στην Κύπρο σήμερα.
Το κοινό και τους/τις ομιλητές/τριες στην εκδήλωση καλωσόρισε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία ο Δρ Βύρων Ιωάννου, Πρόεδος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Η Καθηγήτρια Wafaa Nadim, μέλος του διδακτικού προσωπικού του German University of Cairo, πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, εξετάζοντας έξυπνες και προσιτές λύσεις στέγασης και σχολιάζοντας τις προκλήσεις, τις πιθανές αποτυχίες και τα μαθήματα που πρέπει να λάβει υπόψη η Κύπρος, από την εμπειρία της Αιγύπτου.
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αρχιτεκτονική και Προσιτή Στέγη: Οι Προκλήσεις της Κυπριακής Πραγματικότητας», με ομιλητές τον κ. Άλκη Δίκαιο, Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου και μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, την κ. Μαρία Χαραλαμπίδου, Αρχιτέκτονα και Πρόεδρο του Συμβουλίου Πολεοδομίας, τον κ. Ανδρέα Παπαλλά, Αρχιτέκτονα και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), και την κ. Έλενα Παρούτη, Αρχιτέκτονα. Οι ομιλητές και ομιλήτριες έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα και ανέδειξαν σημαντικές πραγματικότητες σχετικά με το θέμα της προσιτής στέγης. Κατά την εκδήλωση, τονίστηκε η ανάγκη τόσο για ρύθμιση στους κανονισμούς όσο και για αλλαγή νοοτροπιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων δαπανών για προσιτή διαβίωση. Επιπλέον, έγινε αναφορά στον όρο «έξυπνα σπίτια» και τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το αν η έξυπνη τεχνολογία ισοδυναμεί πάντα με τη βιωσιμότητα.
Το Πανεπιστήμιο Frederick ευχαριστεί όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για τη συμβολή τους στην εποικοδομητική συζήτηση, το κοινό για τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις του και την Καθηγήτρια Λώρα Νικολάου, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, για τον άριστο συντονισμό της συζήτησης.