ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Γ' Φάση το έργο «Αριστοτέλης - CYFIT», με στόχο την υγεία των μαθητών/τριών στην Κύπρο

Το Πανεπιστήμιό μας έχει την επιστημονική ευθύνη του έργου, το οποίο υλοποιεί μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. 

Το Εθνικό Πρόγραμμα «Αριστοτέλης-CyFIT» στοχεύει στην αξιολόγηση σημαντικών παραμέτρων της φυσικής κατάστασης και των δεικτών σωματικής σύστασης παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, όπως επίσης και στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΥΠΑΝ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί παγκύπρια σε όλα τα Σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024, ξεκίνησε η Γ' Φάση υλοποίησης του προγράμματος, με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε σε χώρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Θεότη Ππούρου, τόνισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος αναφορικά με την υγεία των σημερινών μαθητών/μαθητριών και αυριανών πολιτών της Κύπρου. Η Συντονίστρια του Προγράμματος, κ. Άννα Ποϊράζη-Μαυρίδου, εξήγησε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Από την πλευρά τους, οι εμπειρογνώμονες του Έργου ανέλυσαν το επιστημονικό υπόβαθρο του Προγράμματος:

Η συντονίστρια της Ομάδας Έργου, Δρ Έλενα Παπακώστα, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο έχει αναλάβει με διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού την επιστημονική στήριξη του προγράμματος, αναφέρθηκε στους γενικούς και ειδικούς στόχους του Προγράμματος, καθώς και σε αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο βασικός εμπειρογνώμονας Πληροφορικής του Έργου, Δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου Frederick και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, ανέλυσε το περιεχόμενο και τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας CyFit από εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες και σχολεία. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία υποβολής των δεδομένων των μετρήσεων από τους/τις εκπαιδευτικούς.

Η Δρ Ανθή Ξενοφώντος, Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Frederick στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας και μέλος της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία των μετρήσεων, ώστε αυτές να είναι έγκυρες, αξιόπιστες και συγκρίσιμες με αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Τέλος, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος «Αριστοτέλης-CyFit», Δρ Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία των ευρημάτων του Προγράμματος για τον σχεδιασμό συγκεκριμένης πολιτικής και στοχευμένων μέτρων για την υγεία και ευρωστία των παιδιών και των πολιτών της χώρας μας.

Aristotelis CYFIT Frederick University MOEC scientific team

Βασικός στόχος του προγράμματος «Αριστοτέλης-CyFit», με βάση σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης και έγκυρης βάσης δεδομένων, αναφορικά με τη φυσική κατάσταση του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία θα επιτρέπει την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού σε βάθος χρόνου, τη σύγκριση των δεδομένων της Κύπρου με τα πλαίσια που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και την επιστημονική και ερευνητική αξιοποίηση των δεδομένων. Η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η συγκρισιμότητα των μετρήσεων είναι, επίσης, βασικές προτεραιότητες του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι οι δοκιμασίες φυσικής κατάστασης και οι ανθρωπομετρήσεις πραγματοποιούνται από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής ως μέρος του Αναλυτικού Προγράμματος και με εξοπλισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών. Οι μαθητές και μαθήτριες που θα συμμετάσχουν, καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών και φυσικής δραστηριότητας, ώστε τα αποτελέσματα των μετρήσεων να συνδυαστούν με τις συνήθειες ζωής κάθε παιδιού.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους.

Aristotelis CYFIT Frederick University MOEC Elena Papacosta

Previous article icon-grid View all articles Next article