«Το νήμα των αναμνήσεων μου»: συμβολή στο διεθνές έργο Textile Cartographies
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται έκθεση με έργα τα οποία προέκυψαν από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό πρότζεκτ Textile Cartographies, το κυπριακό σκέλος του οποίου συντονίζει η Μαρία Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick.
Οι διεθνείς συμμετέχοντες/ουσες του πρότζεκτ βρίσκονται στην Κύπρο από τις 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο δράσης που περιλαμβάνει περιπατητικά σεμινάρια υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό της κας Βασιλειάδου. Κατά τη δράση, οι διεθνείς συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την κυπριακή φύση, τον πολιτισμό και ιδιαίτερα την παράδοση του κεντήματος σε χωριά όπως η Φυτή, ο Καλοπαναγιώτης και τα Λεύκαρα.
Το Textile Cartographies είναι ένα συμμετοχικό ερευνητικό έργο δράσης που χρησιμοποιεί υφαντουργικές τέχνες ως αφήγηση, το οποίο συντονίζει η APECV Research Group on Arts, Community and Education (GriArCE) με 29 ομάδες από πανεπιστήμια, σχολεία, συλλογικότητες και ΜΚΟ στην Αμερική, την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Στόχος του έργου είναι να δώσει φωνή σε μειονοτικές και περιφερειακές ομάδες σε σχέση με θέματα όπως το περιβάλλον, η κλιματική δικαιοσύνη, η κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα ζητήματα βιωσιμότητας, μέσω της διερεύνησης εικαστικών λόγων με χρήση τεχνών και
τεχνολογιών κλωστοϋφαντουργίας. Στο πλαίσιο του έργου, διοργανώνονται περιπατητικά σεμινάρια και εργαστήρια στις συμμετέχουσες χώρες, με σκοπό την εξοικείωση με τον τοπικό πολιτισμό, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα κάθε χώρας.
Η επίσκεψη στην Κύπρο εστιάζει στα θέματα μνήμης και φύσης.
Όπως εξηγεί η κ. Βασιλειάδου, «η ιστορία των ανθρώπων και των τοπίων βασίζεται σε μνήμες και η Κύπρος έχει ιδιαίτερη σχέση με μνήμες που σε πολλές περιπτώσεις διακόπηκαν λόγω της μετακίνησης του πληθυσμού κατά τη δεκαετία του '60 και '70 του περασμένου αιώνα. Για πολλούς πρόσφυγες στη χώρα τους, η παράδοση του κεντήματος και του υφαντού ήταν ένας τρόπος να συνεχίσουν τις αναμνήσεις των χαμένων πατρίδων και ιστοριών, ακόμα κι αν το χάσμα των γενεών σε πολλές περιπτώσεις περιέπλεξε τη συνέχεια αυτών των αναμνήσεων. Το έργο της Κύπρου στοχεύει να ξαναρχίσει και να ανανεώσει το νήμα των αναμνήσεων των χαμένων ριζών, φέρνοντας κοντά διαφορετικές γενιές. Γενιές που διατηρούν αναμνήσεις από τις κοινότητές τους και άλλες που έχουν αποκοπεί και, στην καλύτερη περίπτωση, γνωρίζουν γι' αυτές μέσα από μαρτυρίες των προγόνων τους. Η πολυσύνθετη τέχνη του υφάσματος μπορεί να ανανεώσει τη χαμένη επαφή που προκαλείται από το κενό που εμφανίστηκε μετά τον εκτοπισμό και τη συνακόλουθη απώλεια του να είσαι μέρος μιας καθιερωμένης κοινότητας.»
«Το νήμα των αναμνήσεων μου» έχει επίσης μια άλλη συμβολική σημασία, που είναι η χρήση του νήματος ως συνέχεια, γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, η Μαρία Βασιλειάδου διοργάνωσε εργαστήρια κεντητικής και υφαντικής τέχνης με φοιτητές/τριες της στο Πρόγραμμα Προδημοτικής Εκπαίδευσης, με στόχο να τους δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες αναμνήσεων, μέσω της πολυσύνθετης τέχνης του υφάσματος.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης "The Thread of My Memory" που επιμελείται η ίδια, θα παρουσιαστούν έργα των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου μας. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο ARTos Cultural and Research House, στις 19:00 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 16:00-20:00. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας στην Κύπρο και της Aula Cervantes της Λευκωσίας.
* Η δράση «Το νήμα των αναμνήσεων μου» θα συνεχίσει ως εργαστήριο πολυσύνθετης τέχνης του υφάσματος υπό τον συντονισμό της Μαρίας Βασιλειάδου σε συνεργασία με άλλες ομάδες καλλιτεχνών, με στόχο να δώσει την ευκαιρία πειραματικής συμμετοχής σε διαφορετικούς ανθρώπους και μειονότητες της κυπριακής κοινωνίας.