Schools
Programs of Study
campuses Nicosia Limassol
Research Units
201-300 Impact Rankings
U-Multirank
Schools
Programs of Study
campuses Nicosia Limassol
Research Units
201-300 Impact Rankings
U-Multirank
Schools
Programs of Study
Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για τον πολυδιάστατο ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών
Tον πολυεπίπεδο και συχνά απαραίτητο ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών σε ένα εύρος πεδίων ανέδειξε η Ημερίδα με θέμα «Ο πολυδιάστατος ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών στη σύγχρονη εποχή».
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο μας στη Λεμεσό, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας. Οι ομιλητές/τριες ενίσχυσαν την κατανόηση για το επάγγελμα των Κοινωνικών Λειτουργών σε διάφορους τομείς, ρίχνοντας φως στον ρόλο που διαδραματίζουν στις ζωές ευάλωτων ομάδων ατόμων και οικογενειών: σε νοσοκομεία, σε σχολεία ή/και σε συστήματα μαθητείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΣΜΕΕΚ), σε δομές ψυχικής υγείας, σε προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης, και αλλού. Ως επαγγελματίες που συνεργάζονται στενά με Κοινωνικούς/ές Λειτουργούς, οι ομιλητές/τριες υπογράμμισαν πόσο απαραίτητοι/ες είναι και πόσο μπορούν να συμβάλουν στη συνοχή και στην ευημερία των κοινωνιών και στην κοινωνική δικαιοσύνη που οφείλει να διέπει κάθε κράτος προνοίας.
Χαιρετίζοντας την Ημερίδα, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, κα Μαρία Κυρατζή, απαρίθμησε τις πολλές αρμοδιότητες των Κοινωνικών Λειτουργών, από την εξασφάλιση φροντίδας και προστασίας παιδιών όταν προκύπτει εγκατάλειψη ή δυσκολία στην εκτέλεση γονικών υποχρεώσεων, μέχρι την έγκαιρη παρέμβαση με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Σε δικό της χαιρετισμό, η Δρ Παναγιώτα Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου, ανέφερε ότι «το έργο των Κοινωνικών Λειτουργών εστιάζει στη συστημική αλλαγή για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η ισότητα δεν είναι απλώς μια φιλοδοξία αλλά μια πραγματικότητα.» Η Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Νάταλη Λοϊζίδου, επισήμανε στον δικό της χαιρετισμό: «Η Κοινωνική Εργασία είναι πολύ περισσότερο από μια επαγγελματική επιλογή. Είναι μια αφοσίωση στην υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις», είπε. Χαιρετισμό απηύθυνε, επιπλέον, η Καθηγήτρια Λουκία Δημητρίου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου: «Με αυτή την Ημερίδα, θέλουμε να εστιάσουμε στην επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τον ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών. Καθώς αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και ανάγκες στην κοινωνία, η παρουσία τους καθίσταται ουσιαστική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.»
Κατά τις εργασίες της Ημερίδας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ. Κωνσταντίνος Στυλιανού, επισήμανε την ενεργό συμμετοχή Κοινωνικών Λειτουργών σε προγράμματα επανένταξης. Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζάμπογλου μετέφερε την εμπειρία του από τον σημαντικό ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και αναφέρθηκε στον θεσμό του «Συνήγορου των Ασθενών», που υιοθετήθηκε στο Κέντρο. Τον ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών στην αποκατάσταση ατόμων με βαριά αναπηρία ανέδειξε και ο κ. Δημήτρης Λαμπριανίδης, ακτιβιστής και Πρόεδρος του Οργανισμού Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), ο οποίος περιέγραψε χαρακτηριστικά τον/την Κοινωνικό/ή Λειτουργό ως μαέστρο σε μια ορχήστρα όπου μια ομάδα ατόμων συναρμολογούν ανθρώπινες ζωές. Στην Ημερίδα συμμετείχε και ο Διευθύνων της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας Λεμεσού, κ. Κώστας Ιερείδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεισφορά των Κοινωνικών Λειτουργών στο σχολικό πλαίσιο και σε συστήματα μαθητείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η κα Μάρω Αντωνίου, Kοινωνική Λειτουργός, αναφέρθηκε στη διαχρονική εξέλιξη και πορεία του επαγγέλματος των Κοινωνικών Λειτουργών στην Κύπρο ενώ στην Ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακάη Dr Ingrida Baranauskiene, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο Klaipeda University της Λιθουανίας, και η Dr Vesna Sucur-Janjetovic, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο University of Banja Luka της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για τον τομέα της Κοινωνικής Εργασίας στις δύο χώρες.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια σύνοψη των παρουσιάσεων από τον Δρα Σταύρο Πάρλαλη, Συντονιστή του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Frederick. Η συμμετοχή του κοινού και η ενδιαφέρουσα συζήτηση αποτύπωσαν τη σημασία των θεμάτων που άπτονται της Κοινωνικής Εργασίας, για την κοινωνία μας.