ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκπαιδευτική εκδρομή φοιτητών/τριών Ναυτιλιακών Σπουδών στο Λονδίνο

Φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου μόλις επέστρεψαν από το ετήσιο εκπαιδευτικό τους ταξίδι, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 μέχρι τις 21 Ιουνίου στη Ναυτιλιακή Αγορά του Λονδίνου. 

Το φετινό εκπαιδευτικό ταξίδι περιελάμβανε περιελάμβανε επισκέψεις σε εξειδικευμένους φορείς της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς, με πλήθος στοχευμένων διαλέξεων σε επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Intercargo, την Intertanko, το Bayes Business School, την Ασφαλιστική Αγορά των Lloyd’s και το Shipowners P&I Club, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, το Baltic Exchange, τη Ναυτιλιακή Τράπεζα Standard Chartered, τους Amphitrite Underwriters, κ.ά. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Πρώτο Μεσημβρινό του Greenwich, το ομώνυμο Αστεροσκοπείο, το Ναυτικό Μουσείο, και το μνημείο παγκόσμιας ναυτικής κληρονομιάς, το clipper Cutty Sark.

Το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick διοργανώνει διεθνή ταξίδια εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος από το 2019, έχοντας μέχρι στιγμής επισκεφτεί την Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας, τη Χάγη και άλλα μέρη παγκόσμιου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές και συνοδοί διδάσκοντες, Δρ Εμμανουήλ Νικολαΐδης, Επίκουρος Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομίας και Δρ Νικόλας Μπερκέτης, Λέκτορας Ναυτασφαλίσεων στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου, «οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι σημαντικές για τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες ναυτιλιακών, καθώς προσφέρουν πρακτική εμπειρία, βοηθούν στην ανάπτυξη απαραίτητων δεξιοτήτων, προσφέρουν ευκαιρίες δικτύωσης και συμβάλλουν σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική προοπτική».

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι «αυτές οι εμπειρίες μπορούν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να κατανοήσουν καλύτερα τη ναυτιλιακή βιομηχανία, προετοιμάζοντάς τους κατάλληλα για μελλοντική καριέρα σε αυτόν τον τομέα. Παρέχουν πρακτική εξοικείωση και εμπειρία, καθώς και πραγματική επαφή με τα λειτουργικά και ρυθμιστικά όργανα της ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο». 

Οι απόψεις αυτές απηχούν τις απόψεις του Τμήματος που θεωρούν ότι η επίσκεψη σε λιμάνια όπως το λιμάνι της Αμβέρσας, ναυπηγεία όπως η EDR, στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), στον θεσμικό φορέα εκπροσώπησης διαχειριστών πλοίων ξηρού φορτίου (Intercargo), στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πλοιοκτητών, στο Baltic Exchange, στη Lloyd's του Λονδίνου, στα P&I Clubs, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και στο Clarksons Research, το Βασιλικό Αστεροσκοπείο, το Atomium και το ιστορικό πλοίο Cutty Sark, βοηθούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα του τομέα πέρα από τη θεωρητική γνώση.

«Η διαδραστική φύση αυτών των εκδρομών καθιστά τη διαδικασία μάθησης αξέχαστη και ενισχύει το ενδιαφέρον για τον τομέα. Οι επαγγελματίες, τους οποίους παρακολουθούν οι φοιτητές/τριες εν ώρα εργασίας, αποτελούν έμπνευση ώστε να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της ναυτιλίας. Οι φοιτητές/τριες μας αναπτύσσουν κριτική σκέψη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων καθώς κατανοούν και αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι διαφορετικές διαδικασίες. Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά ταξίδια παρέχουν ευκαιρίες για συναντήσεις και επαφές με επαγγελματίες του κλάδου, που μπορεί να οδηγήσουν σε mentorship ή ευκαιρίες πρακτικής άσκησης. Συμβάλλουν επίσης στην ενημέρωση για τον τομέα, βοηθώντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να κατανοήσουν τις τρέχουσες τάσεις, τις προκλήσεις και τις καινοτομίες, προετοιμάζοντάς τους έτσι για τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία».

Το Πανεπιστήμιο Frederick ευχαριστεί τους χορηγούς, τις εταιρείες Island Oil Holdings και DP World Limassol, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του ταξιδιού, παρέχοντας την ευκαιρία απόκτησης μιας σπουδαίας εμπειρίας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας.

field trip maritime students frederick university IMO field trip frederick university Shipowners PI Club 3maritime field trip frederick university 2024maritime museum field trip frederick university 2024

Previous article icon-grid View all articles Next article