Επιστημονική Ημερίδα του Παν. Frederick «Οικογένειες σε πολλαπλές κρίσεις & παιδιά σε κίνδυνο: ενδυναμώνοντας τη γονεικότητα»

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Οικογένειες σε πολλαπλές κρίσεις & παιδιά σε κίνδυνο: ενδυναμώνοντας τη γονεικότητα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος (Νέο Κτίριο, 1ος όροφος), από τις 9:00π.μ. μέχρι τις 1:30μ.μ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασία, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Στόχος της επιστημονικής ημερίδας είναι η παρουσίαση του έργου που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΣΥ.ΚΕ.ΣΟ). Πιο συγκεκριμένα, τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, είχαν αναλάβει πιλοτικό πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης σε α) οικογένειες των οποίων τα παιδιά βρίσκονται υπό τη φροντίδα της διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και σε β) οικογένειες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τη μετακίνηση των παιδιών τους με την ειδική ονομασία «Δίκτυο Ενδυνάμωσης και Επανασύνδεσης Οικογενειών VESTA». Το πρόγραμμα αφορούσε την παρέμβαση σε 20 οικογένειες της Επαρχίας Λευκωσίας. Το έργο υλοποιήθηκε με την έγκριση και χρηματοδότηση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και τη συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Tον επιστημονικό συντονισμό του έργου ανέλαβε η Δρ Άντρη Ανδρονίκου του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου, καθώς και οι επιστημονικές τοποθετήσεις από επαγγελματίες του χώρου από διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες οπτικές: κοινωνιολογικά, νομικά, ψυχολογικά, εγκληματολογικά. Αντίστοιχα στόχος είναι η ενημέρωση, ο προβληματισμός και κατ’ επέκταση η ευαισθητοποίηση  σε ζητήματα παιδικής προστασίας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων θα απευθύνουν χαιρετισμούς η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Άντρη Αναστασιάδη, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Χρίστος Μαληκκίδης.

Λίγα λόγια για το έργο:

Στο πλαίσιο του έργου είχαν πραγματοποιηθεί Διεπιστημονικές ομάδες με στόχο:

  • την  ετοιμασία εξατομικευμένων πλάνων παρέμβασης σε κάθε οικογένεια και αξιολόγησης της πορείας τους,
  • κατ’ οίκον οικογενειακή και ατομική συμβουλευτική παρέμβαση και θεραπεία σε γονείς, παιδιά και σημαντικούς άλλους,
  • εκπαιδεύσεις και εποπτεία των Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων (φοιτητές και απόφοιτοι Πανεπιστημίου Frederick) που εργοδοτήθηκαν στα πλαίσια υλοποίησης του έργου,
  • εκπαίδευση Ιδρυματικών Λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας,
  • εκπαίδευση Ανάδοχων γονέων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
  • ομαδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων οικογενειών.

Καλύφθηκαν επίσης, οι πρώτες ανάγκες για τα μέλη των οικογενειών που ενεπλάκησαν στο Πρόγραμμα, μέσα από την παροχή υλικών αγαθών, θεραπευτικών και εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γονείς και παιδιά. Το έργο αξιολογήθηκε για κάθε του δράση από εξωτερικό αξιολογητή.

Για δήλωση συμμετοχής: Άντρια Κυριάκου, τηλ.: 96544477 ή 22450404

Πρόσκληση