ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ FREDERICK ΣΤΟ MEDITERRANEAN SCIENCE FESTIVAL

Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στο Mediterranean Science Festival που πραγματοποιείται από τις 27 μέχρι και τις 30 Απριλίου στην Πλατεία του παλιού λιμανιού στη Λεμεσό.

Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Frederick δίνει δυναμικά το παρόν του με τρία περίπτερα. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου συμμετέχουν με τη δραστηριότητα: «Σχεδίασε, Κατασκεύασε, Προγραμμάτισε Ρομπότ και … Μεταμορφώσου σε Ρομπότ»! Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν το δικό τους ρομπότ και να το κατασκευάσουν δίνοντάς του τη μορφή που επιθυμούν. Στη συνέχεια, θα κληθούν να δημιουργήσουν μια ιστορία και να προγραμματίσουν τα ρομπότ που κατασκεύασαν για να εκτελέσουν διάφορες κινήσεις σχετικές με την ιστορία που δημιούργησαν. Τέλος, οι επισκέπτες θα βιώσουν μια δραστηριότητα διαφορετική από τις άλλες, την αποσυνδεδεμένη δραστηριότητα ρομποτικής και προγραμματισμού. Είναι δυνατό να προγραμματιστεί ένα ρομπότ χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή;

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick συμμετέχει και με τη δραστηριότητα «FUNTASIA» (Frederick University + Διασκέδαση + Φαντασία). Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την έννοια FUNTASIA μέσα από τέσσερις σταθμούς που κάνουν πράξη τα τρία αυτά στοιχεία. Ποικιλία ψυχαγωγικών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο των τεσσάρων αυτών σταθμών με σκοπό να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων αλλά συνάμα να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό περιβάλλον. Θα περάσουν από τους 4 σταθμούς όπου η διεπιστημονικότητα διαφαίνεται σε έντονο βαθμό: η επιστήμη συνδυάζεται με την τέχνη, η ρομποτική και ο προγραμματισμός με το μουσικοκινητικό παιχνίδι και η κατασκευή με την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών συμμετέχει με τη δραστηριότητα «Παραγωγή και Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας με Έξυπνες και Φιλικές προς το Περιβάλλον Τεχνολογίες». Τα πειράματα που παρουσιάζονται αφορούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από χαμένη θερμότητα μέσω του θερμοηλεκτρικού φαινομένου. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται πείραμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για φόρτιση κινητού από τη θερμότητα ενός κεριού. Παράλληλα, παρουσιάζονται τεχνολογίες ιονισμού αέρα για λιγότερους ρύπους και παραγωγής θερμότητας μέσω επαγωγής με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας με όλα τα συνεπακόλουθα προς το περιβάλλον.

Τέλος, την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 12:00- 12:50, παιδιά 6-12 χρονών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δραστηριότητα «Ουπς, δεν το πρόσεξα! Χμ, δεν το θυμάμαι…, ενώ το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 11:00- 11:50 οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μέρος σε ακόμα μια δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Frederick με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου».

Ελάτε λοιπόν μαζί μας να διασκεδάσουμε, να μάθουμε, να προβληματιστούμε και να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της φαντασίας.