Πανεπιστήμιο Frederick: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του παρελθόντος μέσω σπουδαστικών ερευνητικών εργασιών

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, διοργανώνει την όγδοη ετήσια εκδήλωση παρουσίασης των Σπουδαστικών Ερευνητικών Εργασιών: Αποτύπωση και Κατασκευαστική Ανάλυση Μνημείων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, στις 6:45 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία, στην αίθουσα τελετών «Τάσος Παπαδόπουλος».

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος.

Οι εργασίες που θα παρουσιαστούν αφορούν στην αποτύπωση και κατασκευαστική ανάλυση των εξής ναών:

  • Ξυλόστεγος Ναός του Αγίου Σωζόμενου στη Γαλάτα
  • Ξυλόστεγος Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Γαλάτα
  • Ναός της Αγίας Μαρίνας Κισσού στο Πήλιο

Οι ερευνητικές αυτές εργασίες, πραγματοποιούνται μέσω της στενής και πολυετούς συνεργασίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η μεθοδολογία προσέγγισης του αντικειμένου των εργασιών βασίζεται στο τρίπτυχο «Εξέταση - Διάγνωση - Θεραπεία». Ένας αρχιτέκτονας προτού φτάσει σε προτάσεις αποκατάστασης ενός ιστορικού κτιρίου («Θεραπεία»), θα πρέπει πρώτα να αποτυπώσει τα γεωμετρικά και τεχνικά του χαρακτηριστικά, τις βλάβες και τις φθορές του και να αποκαλύψει την κατασκευαστική του δομή («Εξέταση») και σε δεύτερο στάδιο να αντιληφθεί και καταγράψει την αιτιολογία βλαβών, αστοχιών και φθορών («Διάγνωση»).

Οι Ομάδες Μελέτης αποτελούντο από τους ακόλουθους φοιτητές:

Άγιος Σωζόμενος: Ανδρέου Κατερίνα, Ασκάνης Σωτήρης, Βαμβακούρης Γεράσιμος, Γιακουμή Άντρια, Διακομιχάλης Μιχάλης, Ευαγγέλου Χριστίνα, Θεοφάνους Άντρη, Καλογερόπουλος Αλέξανδρος, Κασσιανού Μαριέττα, Κουτρουμάνου Όλγα, Κρέκος Χρίστος, Κύρικος Γεώργιος, Ξάνθου Ξένια, Πανταζής Παύλος, Παπαστυλιανού Στέλιος, Ρούστα Άννα, Τσέκος Παναγιώτης (φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Αρχιτέκτονα Μηχανικού).

Άγιος Γεώργιος: Αγγελή Έλενα, Αυγουστή Κωνσταντίνος, Ερωτοκρίτου Δημήτρης, Ερωτοκρίτου Νικολέτα, Ευσταθίου Καίτη, Κουταλίδη Αικατερίνη, Μάτσιας Χρίστος, Μιχαήλ Μάριος, Παναγή Αντώνης, Παντελή Χριστίνα, Ψυχογιός Παναγιώτης, Χριστοφή Άννα (φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Αρχιτέκτονα Μηχανικού).

Επιβλέποντες Καθηγητές: Παναγιώτης Τουλιάτος, Μάριος Πελεκάνος, Νίκος Γεωργίου.

Αγία Μαρίνα: Παναγιωτακοπούλου Παναγιώτα (φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κατασκευών και Μνημείων).

Επιβλέποντες Καθηγητές: Παναγιώτης Τουλιάτος, Νάσω Χρυσοχού, Μάριος Πελεκάνος.

Πρόσκληση