Ίδρυση της πρώτης διακρατικής υπηρεσίας για την παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, στις 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία η επίσημη παρουσίαση της πρώτης διακρατικής υπηρεσίας που θα υπολογίζει ατμοσφαιρικά και μετεωρολογικά δεδομένα στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και θα τα παρέχει δωρεάν στο κοινό μέσω web-portal, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, πληροφορίες για αναμενόμενα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Η υπηρεσία αποτελεί αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου BeRTISS (Balkan - Mediterranean Real Time Severe Weather Service), το οποίο συντονίζει το Frederick Research Center (FRC), με υπεύθυνο τον Δρ. Χάρη Χαραλάμπους. Τα αποτελέσματα του έργου, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου.

Η υπηρεσία θα χρησιμοποιεί ένα νέο κέντρο ανάλυσης δεδομένων που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Frederick Research Center, για παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 6 Μαρτίου 2020 και το κοινό θα έχει πρόσβαση σε αυτή μέσω της ιστοσελίδας http://bertiss.eu/.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού αξίας 1,063,941.03 € και χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας Interreg V-B “Balkan-Mediterranean 2014-2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Regional Development Fund - ERDF) και τα Εθνικά Ταμεία των συμμετεχόντων χωρών.

Οι υπόλοιποι πέντε συνεργαζόμενοι φορείς είναι: το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Βουλγαρία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών), το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, το Hail Suppression Agency Βουλγαρίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πρόσκληση / Πρόγραμμα