Σύγχρονη Τέχνη, Εικαστική Παιδεία και Εκπαίδευση για Αειφόρο ανάπτυξη: συνέργειες και αλληλεπιδράσεις

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, 16:00-18:00, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

Η Δρ Βικτωρία Παύλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εικαστικής Παιδείας και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής και ο Καθηγητής Κώστας Μάντζαλος, Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Μπιενάλε Λάρνακας 2021 την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη:

  • 16:00-17:00: Η Δρ Βικτωρία Παύλου πραγματεύεται τη σημαντικότητα και τον ρόλο της ανταπόκρισης σε έργα τέχνης μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που εμπλέκονται κατά τη διαδικασία θέασης και μελέτης έργων από παιδιά, οι οποίες περιλαμβάνουν προσεκτική παρατήρηση, σκέψη και ομιλία για έργα, διερώτηση, συναγωγή νοήματος, ερμηνεία, στοχασμό, αναστοχασμό και συζήτηση. Η Δρ Παύλου θα αναπτύξει μέσα από θέαση έργων σύγχρονης τέχνης, την αισθητική διερεύνηση, τη σημαντικότητα και τη σημασία αυτών των έργων, και θα καταλήξει με καλές πρακτικές για να επιτευχθεί ο στόχος της αξιοποίησης έργων τέχνης.
  • 17:00-18:00: Ο Καθηγητής Μάντζαλος θα παρουσιάσει τη σημασία των σύγχρονων εικαστικών πρακτικών και τη συνεισφορά της σύγχρονης τέχνης σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη και ειδικά τους βιώσιμους στόχους που έχουν να κάνουν με τις πιο κάτω ενότητες.
    > Τέχνη και Ακτιβισμός
    > Τέχνη και Οικολογία
    > Βιωσιμότητα και ανακυκλωμένα υλικά στην Τέχνη
    > Ισότητα Φύλου

Θα υπάρξει παρουσίαση και ανάλυση του έργου τεσσάρων καλλιτεχνών που αντιστοιχούν στις τέσσερις πιο πάνω ενότητες. Ακτιβισμός – Ai Weiwei / Οικολογία – Olafur Eliasson / Ανακύκλωση – El Anatsui / Ισότητα Φύλου – Monica Meyer. Η παρουσίαση θα καταλήξει με μια διαδικασία ανάγνωσης εικόνων σε μία προσπάθεια ενασχόλησης με ζητήματα που αφορούν την επικοινωνία, τη σημειολογία και την επίτευξη της οπτικής νοημοσύνης, της οπτικής ικανότητας και του οπτικού γραμματισμού.

Στόχος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι να ενδυναμώσει την αξιοποίηση έργων τέχνης, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο και την αξία της σύγχρονης τέχνης, ως το μέσο για ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης και της σύνδεση της τέχνης με την πραγματική ζωή.

Στοχεύει επίσης να προωθήσει την κατανόηση της σύνδεσης της εικαστικής παιδείας με την εκπαίδευση για αειφόρο ανάπτυξη (περιβάλλον, πολιτισμό, κοινωνία και οικονομία) μέσω της συμμετοχής σε εικαστικές πρακτικές και άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφέρομενο/η. Λόγω περιορισμού στον αριθμό του ακροατηρίου, κρατήστε τη θέση σας στο email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προωθεί τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού έργου CARE που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Frederick και των συμπερασμάτων της σειράς σεμιναρίων «Καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές στην Εικαστική Παιδεία: αειφόρος κοινωνία εν καιρώ πανδημίας» που προσφέρθηκε σε εκπαιδευτικούς την περασμένη σχολική χρονιά.