Μορφές έμφυλης διάκρισης και βίας: Σεξουαλική παρενόχληση, Βία κατά των γυναικών και Γυναικοκτονία

Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα στις 10 Φεβρουαρίου

Η σεξουαλική παρενόχληση, η βία κατά των γυναικών και η γυναικοκτονία ως μορφές έμφυλης διάκρισης και βίας βρίσκονται στο επίκεντρο διαδικτυακής Επιστημονικής Ημερίδας που πραγματοποιεί το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου στις 17:00. Τα όλο και συχνότερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, η βία κατά των γυναικών η οποία εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας και η αύξηση των γυναικοκτονιών καθιστούν απαραίτητη την ενασχόληση με τη νομική και εγκληματολογική πτυχή τους.

Μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και Πανεπιστημίων της Ελλάδας και έγκριτες/οι νομικοί θα παρουσιάσουν νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την ανάγκη τόσο για προστασία των θυμάτων αλλά και για αποτροπή αυτών των εγκλημάτων.

Ειδικότερα, οι ομιλήτριες/τές θα αναπτύξουν το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε Κύπρο και Ελλάδα και τον τρόπο αντιμετώπισής της σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ημερίδα θα γίνει αναφορά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και στη σπουδαιότητά της. Θα γίνουν, επίσης, εισηγήσεις για τον προσδιορισμό και την αποτροπή της γυναικοκτονίας ενώ θα ακουστούν προβληματισμοί που προκύπτουν σε σχέση με την ποινική  αντιμετώπισή της.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτήτριες/τές, δικηγόρους, νομικούς, μέλη της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας και στην ευρύτερη κοινωνία.

Χαιρετισμό στην Ημερίδα θα απευθύνουν η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ημερίδα στην πλατφόρμα zoom με εγγραφή στον σύνδεσμο https://bit.ly/35vV7tW

Το Πρόγραμμα

17:00 Χαιρετισμοί

17:15 Α’ Συνεδρία: Σεξουαλική Παρενόχληση

Προεδρεύουσα: Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ακαδημαϊκή Συντονίστρια Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Διευθύντρια Έδρας UNESCO

 • Το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κύπρο
  Γιώργος Χριστοφίδης, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick, Αντιπρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
 • Το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα
  Κατερίνα Συκιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick
 • Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον ενωσιακό χώρο
  Δημήτριος Δεβετζής, Λέκτορας Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick

17:45 Β’ Συνεδρία: Έμφυληβία και Γυναικοκτονία

Προεδρεύουσα: Ευαγγελία Κουτούπα-Ρεγκάκου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 • Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
  Βασιλική Καραγκούνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick
 • Προσδιορίζοντας και αποτρέποντας τη γυναικοκτονία: Ποιοτική μελέτη των κυπριακών δεδομένων (Α.Καπαρδής & Μ.Κωνσταντίνου)
  Ανδρέας Καπαρδής, Ομότιμος Καθηγητής, Καθηγητής Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick
 • Προβληματισμοί για τη δικαιοπολιτική αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας - Η περίπτωση του ελληνικού Ποινικού Κώδικα (άρθρο 299) και τα ζητήματα από το διεθνή δημόσιο διάλογο
  Παναγιώτης Δέγλερης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αντιπρόεδρος Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick 

Συντονισμός: Δρ Πετρούλα Μαυρικίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Frederick