Φοιτητές του Τμήματος Νομικής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Φοιτητές του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick επισκέφθηκαν πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που εδρεύει στο Στρασβούργο για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης Hanan v. Germany (προσφυγή 4871/2016).

Η υπόθεση αφορούσε έρευνα για αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν το 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τα δύο τέκνα του προσφεύγοντος αφγανικής καταγωγής. Ο προσφεύγων στράφηκε κατά της γερμανικής Κυβέρνησης βάσει των άρθρων 2 για το δικαίωμα στη ζωή και 13 για το δικαίωμα στην αποτελεσματική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς οι βομβιστικές επιδρομές είχαν διαταχθεί από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. Η δίκη διεξήχθη από το Τμήμα Ευρείας Συνθέσεως, αποτελούμενο από 17 Δικαστές, με Πρόεδρο, τον Πρόεδρο του ΕΔΔΑ κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Μετά το πέρας της δίκης, οι φοιτητές είχαν την τιμή να συναντηθούν και συνομιλήσουν για το εν γένει έργο και τη λειτουργία του Δικαστηρίου με τον Κύπριο δικαστή του ΕΔΔΑ κ. Γεώργιο Σεργίδη, ο οποίος τους ξενάγησε και στους χώρους του Δικαστηρίου. Ακολούθησε επίσκεψη των φοιτητών στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασαν οι φοιτητές στην Δρ Βασιλική Καραγκούνη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής, η οποία είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του ταξιδιού και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση της επίσκεψης των φοιτητών στο ΕΔΔΑ.

1.JPG2.JPG3.JPG4.jpg5.jpg6.JPG