Ίδρυση της πρώτης διακρατικής υπηρεσίας για την παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων μέσω δορυφόρων πλοήγησης

Την Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, έγινε η επίσημη παρουσίαση της πρώτης διακρατικής υπηρεσίας που θα υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο ατμοσφαιρικά και μετεωρολογικά δεδομένα στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου μέσω δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης. Η υπηρεσία θα παρέχει δωρεάν στο κοινό πληροφορίες για εξελισσόμενα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μέσω web-portal. Τα νέα δεδομένα που θα παράγονται αναμένεται να χρησιμοποιούνται από τους προγνώστες καιρού με σκοπό να ελέγχεται και να βελτιώνεται η ακρίβεια πρόβλεψης καιρού των μετεωρολογικών μοντέλων.

Η υπηρεσία αποτελεί αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου BeRTISS (Balkan - Mediterranean Real Time Severe Weather Service), το οποίο συντονίζει το Frederick Research Center (FRC), με υπεύθυνο τον Δρ. Χάρη Χαραλάμπους. Τα αποτελέσματα του έργου, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, στην παρουσία εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων, επιστημόνων και ερευνητών που σχετίζονται με τη μετεωρολογία, εκπροσώπων των ΜΜΕ, καθώς και σχετικών κρατικών φορέων.

Η υπηρεσία θα χρησιμοποιεί ένα νέο κέντρο ανάλυσης δεδομένων που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Frederick Research Center, για παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αξιοποιεί ατμοσφαιρικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο από τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems, GNSS). Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 15 Μαρτίου 2020 και το κοινό θα έχει πρόσβαση σε αυτή μέσω της ιστοσελίδας http://bertiss.eu/.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Τύπου, ο Δρ. Χάρης Χαραλάμπους, συντονιστής του έργου εκ μέρους του Frederick Research Center και καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick, ανέφερε: «Στην Κύπρο και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα και ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, που χαρακτηρίζονται από έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, και κατά συνέπεια προκαλούν φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου BeRTISS, αξιοποιούνται με εναλλακτικό τρόπο υφιστάμενα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης για την παρακολούθηση του βροχοποιήσιμου νερού σε πραγματικό χρόνο, όπως γίνεται εδώ και κάποια χρόνια στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη. Οι πληροφορίες που προκύπτουν με επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνονται είναι πολύ χρήσιμες για τη βελτίωση της προγνωστικής ικανότητας των υφιστάμενων μετεωρολογικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται από τις κρατικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.»

Ο Δρ Φίλιππος Τύμβιος, Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο του έργου αυτού έχει διευρυνθεί σημαντικά η επίγεια υποδομή η οποία αξιοποιεί υφιστάμενα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης για να βελτιώσει την παρακολούθηση καιρικών φαινομένων σε μεγαλύτερη χρονική ανάλυση. Έχει επίσης διευρυνθεί το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών που παρακολουθούν επί του εδάφους τα φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης.»

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού αξίας 1,063,941.03 € και χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας Interreg V-B “Balkan-Mediterranean 2014-2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Regional Development Fund - ERDF) και τα Εθνικά Ταμεία των συμμετεχόντων χωρών.

Οι υπόλοιποι πέντε συνεργαζόμενοι φορείς είναι: το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Βουλγαρία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών), το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, το Hail Suppression Agency Βουλγαρίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg