Η Νοσηλευτική στις υπηρεσίες της ανθρωπότητας

Ένα μήνυμα από το Τμήμα Νοσηλευτικής για τη Διεθνή Μέρα του Νοσηλευτών

Η  πανδημία COVID-19 είναι πλέον γεγονός και οι συνέπειές της δεν τοποθετούνται μόνο στον παγκόσμιο υγειονομικό χάρτη, αλλά έχουν και κοινωνικό, οικονομικό, ψυχολογικό ανθρωπιστικό και σίγουρα στο μέλλον ιστορικό αντίκτυπο. Η επίδραση ενός «αόρατου» εχθρού, όπως τον αποκαλούν, στον πληθυσμό στάθηκε ικανή να μας κάνει να αντιληφθούμε ότι πλέον δεν ανήκουμε στην τοπική αλλά σε μια παγκόσμια κοινότητα, να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής για την προστασία, την προσαρμογή, την επιβίωσή μας και να αναθεωρήσουμε προτεραιότητες στη ζωή μας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, έρχεται στο προσκήνιο η αξία της υγείας, της ποιότητας ζωής, της παιδείας, του χρόνου και των ιδανικών. Η έννοια του «φροντίζειν» απαιτεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά δύο πράγματα, εξειδικευμένες γνώσεις και ανθρωπιά. Όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα, κανένα από τα δύο δεν λειτουργεί ανεξάρτητα. Ο σύγχρονος νοσηλευτής οφείλει να είναι ένας άρτιος επιστήμονας, με εξειδικευμένες και τεκμηριωμένες γνώσεις, αλλά και άνθρωπος, με κριτική σκέψη, αλλά και καθαρή συνείδηση, ευέλικτος και προσαρμοστικός, αλλά και σταθερός στις αξίες και τις αρχές του.

Οι νοσηλευτές, που αποτελούν την ψυχή του υγειονομικού συστήματος του κόσμου, δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μόνο όταν υπάρξει κίνδυνος, αλλά αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας της παγκόσμιας υγείας. Η Νοσηλευτική φροντίδα παρέχεται σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις, στοχεύει στις ανάγκες του ασθενή, εξατομικευμένα, είναι παγκόσμια και καθολική. Η Νοσηλευτική φροντίδα δεν είναι ένα τυπικό καθήκον, χτίζεται με γνώσεις και εμπειρίες, όπως κάθε Επιστήμη, βασίζεται στην έμπνευση, όπως και κάθε Τέχνη.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Frederick έχει την τιμή και ηθική ευθύνη να εκπαιδεύει επιστήμονες με έγκυρες και αξιόπιστες γνώσεις, με χαρακτήρα ενσυναίσθησης και προσφοράς. Από το 2007 ως σήμερα, το Τμήμα Νοσηλευτικής έχει πάνω από 1.060 αποφοίτους, από το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Πτυχίο Νοσηλευτικής» και τα Μεταπτυχιακά προγράμματα στην «Κοινοτική Φροντίδα», με κατευθύνσεις «Γενική - Οικογενειακή Φροντίδα Υγείας» και «Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων»  και στη «Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας», μέσω συμβατικών και εξ αποστάσεως προγραμμάτων. Οι απόφοιτοί μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε όλες τις βαθμίδες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, καθώς και σε εξωνοσοκομειακές δομές της χώρας και του εξωτερικού.

Στο Πανεπιστήμιο Frederick γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το υψηλό επίπεδο νοσηλευτικής εκπαίδευσης εγγυάται την ασφαλέστερη φροντίδα.

nursing day 05-20-05.jpgnursing day 05-20-06.jpgnursing day 05-20-07.jpgnursing day 05-20-09.jpgnursing day 05-20-10.jpgnursing day 05-20-13.jpgnursing day 05-20-14.jpg