Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Frederick μετά από θετικό κρούσμα στο Παράρτημα Λεμεσού

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, στην οποία γίνεται αναφορά σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Frederick, το Πανεπιστήμιο επιθυμεί να αναφέρει τα εξής:

  1. Το Πανεπιστήμιο σε χθεσινή επικοινωνία του με το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε για θετικό κρούσμα φοιτητή του στο Παράρτημα Λεμεσού. Το Πανεπιστήμιο αμέσως μετά επικοινώνησε με τον φοιτητή και είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει ότι είναι καλά στην υγεία του και αναρρώνει.
  2. Έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι σχετικές πρόνοιες του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου 8/2020 (ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΒΕΒAΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19) που ετοίμασε το Πανεπιστήμιο, στη βάση των διαταγμάτων και οδηγιών που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας.
  3. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που σχετίζεται με την ιχνηλάτηση των επαφών του θετικού περιστατικού αλλά και με την απολύμανση των χώρων.
  4. Την Τρίτη 13/10 το Πανεπιστήμιο στη Λεμεσό θα παραμείνει κλειστό για τους φοιτητές ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες καθαρισμού και απολύμανσης. Προληπτικά, στους χώρους του  Παραρτήματος Λεμεσού δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέχρι την Δευτέρα 19/10. Για αυτή την περίοδο όλα τα μαθήματα που θα διεξάγονταν με φυσική παρουσία στις αίθουσες του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.
  5. Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης του Πανεπιστημίου, σε συνεννόηση με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, επικοινωνεί με όλα τα μέλη της κοινότητας που έχουν έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα για να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες σε σχέση με τον αυτοπεριορισμό ή/και την υποβολή σε εξέταση για τον κορωνοϊό.
  6. Από την αρχή της πανδημίας, θέσαμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια και υγεία όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών και προσωπικού, αλλά και των συνεργατών και επισκεπτών που εισέρχονται στους χώρους του Πανεπιστημίου, εφαρμόζοντας πιστά ένα αυστηρό πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας που σχεδιάσαμε με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και το οποίο επικαιροποιούμε συνεχώς με βάση τις εξελίξεις.
  7. Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που λαμβάνουμε περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απολύμανση των αιθουσών διδασκαλίας μετά από κάθε μάθημα, τακτική απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων του Πανεπιστημίου, κοινωνική αποστασιοποίηση, διαφοροποίηση του ωρολογίου προγράμματος για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, μείωση της χωρητικότητας των αιθουσών διδασκαλίας με βάση το εμβαδόν τους, χρήση μάσκας, υβριδική διδασκαλία μέσα από ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες και παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως.
  8. Παράλληλα, προετοιμαστήκαμε για το ενδεχόμενο εντοπισμού κρούσματος στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα ετοιμάζοντας ειδικό πρωτόκολλο και σχέδιο δράσης για διαχείριση ενός τέτοιου περιστατικού, αναγνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι στατιστικά πιθανό, κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες και σε ένα πανεπιστήμιο με χιλιάδες μέλη και κτιριακές εγκαταστάσεις σε δύο πόλεις.
  9. Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα και αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας για την διασφάλιση της υγείας εμάς και των γύρω μας. Συνεχίστε να κρατάτε αποστάσεις, να φοράτε μάσκα, να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να ακολουθάτε πιστά τους σχετικούς κανόνες του Πανεπιστημίου, ενώ αν νιώσετε οποιαδήποτε συμπτώματα ή έχετε έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ενημερώστε άμεσα το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Πανεπιστημίου.
  10. Το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει με υπευθυνότητα να παρέχει ακαδημαϊκή εκπαίδευση στα ίδια επίπεδα υψηλής ποιότητας εντός του ειδικά σχεδιασμένου πλαισίου που έχει υιοθετηθεί (μεικτό σύστημα διαδικτυακής διδασκαλίας και διδασκαλίας μέσω υβριδικών τάξεων), τηρώντας ταυτόχρονα με αυστηρότητα όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται στα οκτώ ειδικά πρωτόκολλα που έχουν σχεδιαστεί. Για το λόγο αυτό, τονίζεται για ακόμη μια φορά σε όλα τα μέλη της κοινότητας η αυστηρή εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων όταν βρίσκονται εντός των χώρων του Πανεπιστημίου αλλά και η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από όλους μας όταν βρισκόμαστε εκτός των χώρων του Πανεπιστημίου.